Hands off Venezuela Sverige

Hands off Venezuela på Vänsterpartiets kongress

Posted on: juni 13, 2008

Vi delade ett bord ihop med Stödgruppen för Bolivia där det även fanns material från Svensk-Kubanska. Passande eftersom ALBA sammanför alla de här tre länderna och att vi på samma sätt som vi förespråkar samarbete mellan länderna i Latinamerika så är vi för samarbete mellan solidaritetsorganisationer i Sverige.

Vi var där för att sprida information om Venezuela, men också om den motion som tog upp Venezuela och Hands off Venezuela.

En motion hade skrivits om att Vänsterpartiet skulle anta Hands off Venezuelas upprop till arbetarrörelsen och inleda samarbete med PSUV. Dessvärre var uppropet inte medskickat i motionen. Vi spred ett flyblad med texten till uppropet och vårt svar på partistyrelsens majoritet tråkiga svar. Där uppmärksammade vi att sex ur partistyrelsen reserverat sig mot svaret och föreslagit att partistyrelsen skulle diskutera uppropet och besluta om det skulle antas.

Intrycket från kongressen var att det fanns en polarisering om vår närvaro. En del gillade den inte alls, medan andra tyckte att det var positivt. Många kom fram och pratade med oss. Det gjordes för att folk vill diskutera vad som händer i Latinamerika – ingen hade några frågor om hur Hands off Venezuela bildats. Vi kan bara spekulera varför vår närvaro är kontroversiell, men det kan ju ha att göra med att det finns de som är rädda för att Vänsterpartiet ska sugas med av de vänstervindar som blåser i Latinamerika.

Helt klart är att vad som händer i Latinamerika är något som diskuteras av vänstern i hela världen. Vi hade ett längre samtal med en medlem av Sydafrikas kommunistparti som berättade om hur de diskuterar vad som händer i Latinamerika. Ett annat exempel var att en internationell gäst från Filippinerna som var framme och pratade kände till Hands off Venezuela.

Dessvärre kunde jag inte närvara när motionerna om Venezulea och Kuba behandlades. Men Vilmer Andersen från partistyrelsen samt Amelia Morey-Strömberg yrkade bifall till motionen, som dock avslogs med stor majoritet. Kongressen fick inte möjlighet att rösta om de sex partistyrelseledamöternas reservation, vilket var synd.

Eftersom Vänsterpartiets medlemmar inte hade tagit del av uppropet i förväg hade vi inga förhoppningar om att motionen skulle gå igenom, att den ändå togs upp ser vi som något positivt, och vi vill tacka alla som stödde motionen på kongressen.

Var du på kongressen och vill dela med dig av dina synpunkter, maila till info@handsoffvenezuela.se!

Martin Lööf

Hands off Venezuela

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: