Hands off Venezuela Sverige

Uttalande från Latinamerikaner bosatta i Sverige om (v) och Kuba

Posted on: juni 17, 2008

På Vänsterpartiets kongress skrevs en motion om att Vänsterpartiet borde inleda kontakt med Kubas kommunistparti. Motionen röstades ner. Som en reaktion på den diskussion som var på kongressen så har Latinamerikaner bosatta i Sverige tagit initiativ till ett uttalande. Vi delar den oro som de som har undertecknat uppropet har, och väljer därför att här publicera uttalandet. Om du vill underteckna uttalandet maila  jorge.capelan@uppmana.nu. Läs här om alla som undertecknat uttalandet.
 
Försvar av de venezuleanska och kubanska revolutionerna är avgörande för arbetarrörelsen. Man kan ha olika åsikter om hur Kuba är och om landets styrkor och svagheter. Men vad som måste vara absolut klart är att varje socialistisk organisation måste vara fullständig motståndare till alla försök att återinföra kapitalismen på Kuba. En diskussion om Kuba som inte tar hänsyn till USA:s ekonomiska och politiska krigföring mot landet blir verklighetsfrånvänd. Kubas framtid är kopplad till att revolutionen sprider sig i Latinamerika. Revolutionen i Latinamerika är viktig för vår kamp i Sverige, och Vänsterpartiet borde kunna spela en viktig roll i att försvara de sociala framstegen i Venezuela och på Kuba.

Uttalandet från Latinamerikaner i Sverige om (v) och Kuba

Undertecknarna av detta brev representerar stora delar av solidaritetsrörelsen med Latinamerika i Sverige. I Latinamerika finns 200 miljoner fattiga varav 81 miljoner lever i extrem fattigdom. Ingen av dem är kuban. Cirka 35 miljoner latinamerikaner är analfabeter. Ingen av dem är kuban. 17 miljoner barn under 14 tvingas lönearbeta. Inget av dem är kuban.

 

 

Många av oss latinamerikaner antingen identifierar oss med Vänsterpartiet eller ser partiet som allierat i kampen mot ett alltmer reaktionärt, främlingsfientligt och rasistiskt samhällsklimat, samt mot en svensk utrikespolitik som alltmer ligger i linje med USA:s intressen och dess globala krig mot jordens svagaste.

Därför ser vi med stort oro hur partiet återigen har valt att offra det kubanska folkets fana med syftet att uppnå en frist i den hårda kampen mot högerns propaganda och på så sätt vinna acceptans bland de privilegierade i det svenska samhället.

 

Vänsterpartiets kongress avslog den 8 juni en motion som yrkade för att upprätta en dialog med Kubas Kommunistiska Parti med argumentet att landets demokrati, trots Kubas internationellt erkända sociala landvinningar, inte följer den demokratimodell som EU och USA föreskriver.

 

Vänsterpartiet säger att detta är radikal politik. Egentligen handlar det om en mjuk version av EU:s ”gemensamma ståndpunkt” med sanktioner mot Kuba samt för USA:s blockadpolitik som självaste FN har fördömt som ett folkmord på det kubanska folket.

 

Våra latinamerikanska folk reser sig idag i en väldig social rörelse från Eldslandet till Bravofloden mot fattigdom och förtryck ur 500 år av kolonialism, de multinationella företagens utsugning och stormakternas interventioner.

 

”Tak över huvudet, arbete, bröd, hälsovård, utbildning, självständighet, demokrati, frihet, rättvisa och fred. Detta tecknade vi på våra fanor i gryningen 1994. Dessa var våra anspråk under den natt som varade i 500 år. Dessa är idag våra krav.”

 

Så formulerade zapatisterna i Chiapas sina krav i mitten på 1990-talet. Exakt samma krav reser idag kvinnor, barn, gamla och män. Det är kraven från Argentinas fabriker under arbetarkontroll, från Brasiliens jordlösa, från ursprungsfolk som mapuches, quechuas, aymaras, guaranis, mayas, tobas och miskitos.

 

Det Bolivarianska Alternativet för Amerika ALBA är en av de processer som leder denna kontinentala rörelse för ett värdigt och självständigt liv. ALBAs länder omfattar drygt 60 miljoner invånare, men vi är hundratals miljoner latinamerikaner som känner att vi är en del av detta alternativ och delar dess anda ”från folk till folk.”

 

Inom ALBA har 3 miljoner latinamerikaner blivit alfabetiserade. Miljoner har fått hälsovård. Tiotusentals fattiga har fått högskoleutbildningar. Ingenting av detta skulle ha varit möjligt i en sådan skala utan den kubanska socialismens bidrag. Kuba befinner sig i den latinamerikanska vänsterns centrum och dess roll kan inte ignoreras.

 

Latinamerika är idag ett jättelikt laboratorium för ett samhällsexperiment i vilket frågor tas upp om social rättvisa, om demokrati, om rätten till olikheten, om respekten för naturen och om socialismen. Vår andra självständighet byggs ovanifrån och underifrån, med röstsedeln eller genom den sociala mobiliseringen, med överenskommelser mellan stater och överenskommelser mellan folk. Den omfattar många olika självständighetsrörelser, många socialismer och många olika sätt att praktisera demokratin.

 

I Latinamerika idag diskuteras alla dessa frågor, inklusive den kubanska socialismen och demokratin. Men det som inte diskuteras och som aldrig någonsin kommer att diskuteras är legitimiteten av det samhällsmodell som det kubanska folket självt valde och för vilken det har betalat det höga priset av nästan 50 år av USA-amerikanska terrorattacker och blockad. Det som aldrig har diskuterats är det kubanska folkets rätt att gå sin egen väg.

 

Regeringar som Bolivias eller Venezuelas utsätts idag för destabiliserings- och terrorkampanjer från USA:s och den europeiska högerns sida och i dessa kampanjer stöds till och med fascistiska och nynazistiska grupper. De aggressioner som dessa länder utsätts för leds och planeras i samma högkvarter som bedriver kampanjerna mot det socialistiska Kuba.

 

Ett av dessa kampanjers syften är att omvandla Kuba till en internationell paria. Tyvärr har vänsterpartiet, när man vägrar upprätta en dialog med de kubanska kommunisterna, i praktiken gjort gemensam sak med angriparna. Kuba har många vänner inom vänsterpartiet. Allt fler människor i Sverige kommer i kontakt med Kubas och Latinamerikas verklighet, och de känner inte igen sig i vänsterpartiets nuvarande politik gentemot Latinamerika.

 

För ett Sverige med social rättvisa, med en solidarisk och fredlig internationell politik. För ett samhälle fritt från rasism och intolerans hoppas vi att (v) ser över sin hållning.

 

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: