Hands off Venezuela Sverige

Hands off Venezuela på ESF

Posted on: oktober 3, 2008

Nyligen hölls Europas Sociala Forum i Malmö. För en gångs skull hade Latinamerika en framskjuten position. Hands off Venezuela deltog med aktivister från Sverige, Danmark, Storbritannien, Polen, Ryssland samt sympatisörer från Slovakien och Ungern. Vi hade föreslagit ett seminarium om hur man bäst bygger solidaritet med den Venezuelanska revolutionen. Tyvärr hade vi inte kommit med i det slutgiltiga programmet. Det som hade tagits med var en visning av No Volveran – den Venezuelanska revolutionen idag presenterad av en av regissörerna, Will Roche. Filmen visades på biograf Spegeln som en del av ESF kulturprogram. Visningen var precis före invigningen av ESF. Resultatet av det var att några i publiken var tvungna att gå direkt efter att filmen var slut.

De i publiken som var kvar lyssnade på hur Will berätta att han och Melaine McDonald åkte till Venezuela och blev entusiastiska över revolutionen. Den känslan hos dem och de aktivister de träffade fångades på film där olika personer berättar om hur de kämpar för socialism i Venezuela idag. I filmen beskrivs det hur arbetarna på fabriken Sanitarios Maracay kämpar för nationalisering av sitt företag.

Vi hade möjlighet att anordna ett möte på torsdagen om den senaste utvecklingen i Bolivia och Venezuela. I Bolivia har högern attackerat bönder som stödjer Evo Morales regering och i Venezuela har det nyligen avslöjats hur höga militärer hade planer på attackera president Chavez. Så fort vi fick veta att vi hade tillgång till en möteslokal så kontaktade vi våra vänner från Stödgruppen från Bolivia och frågade om de kunde tala på mötet. Vi blev väldigt glada när vi hörde att vi skulle få tre talare från Bolivia på mötet. En av talarna var Juan Carlos Valderas en psykolog som jobbar med ett NGO och utbildningsfrågor i Bolivia. Alla talarna var i Sverige för att delta på ESF och hade tid för vårt möte.

Vi hade också nöjet att välkomna Nèstor Francia från Venezuela, en känd journalist som varit politiskt aktiv hela sitt liv. Talarna beskrev hur oligarkin i Venezuela och Bolivia agerar mot alla progressiva rörelser. En av talarna var en ung kvinna, Vivianne aktiv i Santa Cruz. Där har högern organiserat beväpnade gäng som förföljer vänsteraktivister och de som stödjer regeringen. Efter det talade Martin Lööf från Hands off Venezuela Sveriges samordningsgrupp om hur oligarkin fått alldeles för många chanser. Nu är det dags för arbetarna och bönderna att slutföra revolutionen en gång för alla. Martin talade också om nödvändigheten att beväpna arbetarna och bönderna så att de kan försvara sig mot attacker. Något som har stöd av president Chavez. Både Chavez och Evo Morales har pratat om att socialismen är vägen framåt.

Wojtek Figiel från Polska Hands off Venezuela prata om hur revolutionen i Latinamerika är en inspiration för arbetare och ungdomar men en mardröm för etablissemanget. Nyligen intervjuades Wojtek av polsk TV, men det ända som kom med var när han sa att Chavez lyssnar på folket. Polsk tv ville inte visa när han sa att polska politiker också borde lyssna på folket. Viktiga inlägg hölls av medlemmar från publiken från Slovakien, Ryssland, Argentina och andra länder.

Under ESF hölls ett viktigt möte mellan Jorge Martin, Hands off Venezuelas internationella sekreterare och ledande kamrater från den Ungerska Venezuelanska solidaritetsföreningen. De har tidigare ansökt om att ansluta sig till kampanjen. Syftet med mötet var att bekräfta detta och diskutera eventuella detaljer. De kommer att behålla sitt namn men kommer att lägga till HOV i sina material. Detta är en viktig utveckling för kampanjen. Detta är en grupp som tidigare har organiserat en solidaritetshelg med 200 deltagande, bland annat internationella gäster. Detta visar hur ungdomar och aktivister i arbetarrörelsen i hela världen är intresserade inte bara av Latinamerika men också av HOV.

Fredag kväll organiserade vi det andra mötet runt Bolivia och Venezuela. Huvudtalare var Jorge Martin. Mötet var ett samarrangemang med Kvarnby Folkhögskola. Denna skola står Vänsterpartiet nära. Vi kunde vara där tack vare medlemmar från Vänsterpartiet och för att skolan ser att kampanjen står nära deras syften.

Det var femtio personer i publiken vilket var otroligt med tanke på att mötet planerades under ESF och att det hölls på en lokal som låg utanför ESF området. Majoriteten av deltagarna var folk som vi hade mött under ESF som såg att vi hade något att säga och ville veta mer. I publiken fanns aktivister samt viktiga medlemmar från arbetarrörelsen från olika länder. En stor del av publiken var från Östeuropa.

På lördagen deltog vi i den stora demonstrationen vi hade bokbord vid samlingen och vid avslutningen. Vi deltog med en banderoll i det internationella blocket. Många kom fram och sa hur nöjda de är med kampanjen och att de vill veta mer om den.

Under hela ESF hade vi ett bokbord i Latinamerika området där HOV aktivister även deltog i att arbeta med själva området. Vi vill aktivt hjälpa till och arbeta för allas gemensamma bästa. Vi vill tacka de som organisera området vilket var ett riktigt bra ställe att vara på.

Vi samlade in namn från intresserade till HOV från Sverige, Danmark, Norge, Ryssland, Frankrike, Grekland, Kenya och många fler länder. Vi pratade med medlemmar från olika solidaritetsorganisationer som jobbar med Kuba, El Salvador, Bolivia och Venezuela som alla vill ha mer samarbete. Ett av de få klagomål vi fick var att vi inte hade mer tid för att diskutera hur vi ska bygga kampanjen i Sverige och att aktivister från olika länder skulle berätta om de olika aktiviteter som anordnas. Vi sålde en massa material och har nu tillräckligt med resurser för att anordna en andra talarturné.

Den här gången kommer det att bli en aktivist från PSUV ungdomsförbund. Vi hoppas att han kommer att ha möjlighet att besöka Spanien, Sverige, Finland och Norge. Den 29 november kommer vi att organisera Hands off Venezuelas andra nationella möte i Stockholm. Huvudämnen kommer att vara Venezuela efter lokalvalen, Bolivia idag och 50 år sen den kubanska revolutionen.

Aktivisterna från HOV från olika länder var väldigt nöjda med att träffa varandra och se hur vårt arbete har en betydelse. ESF var en viktig utveckling för kampanjen som kommer att stärka vårt arbete i Sverige och i övriga världen.

Hands off Venezuela – Sverige

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: