Hands off Venezuela Sverige

Bolivia: Kamp mot högerns terror

Posted on: november 12, 2008

En storm av vrede har svept över landet sedan mer trettio människor, män kvinnor och barn, den 11 september skjutits till döds av fascistiska gansters under en protestmarsch i Pandoprovinsen.

Demonstranterna deltog i en karavan som bestod av ett tusental personer, medlemmar i lantarbetarfackföreningen och deras familjer, till fots och i olika fordon. De var anhängare till den socialistiska presidenten Evo Morales och på väg mot provinshuvudstaden Cobija för att hjälpa till att återta den lokala regeringsbyggnaden. Byggnaden hade ockuperats av de fascistiska stödtrupperna till den politiska högern i de provinser som försökt bryta sig ur Bolivia i en kupp mot den folkvalde presidenten.

Runt trehundra beväpnade ligister attackerade karavanen i ett bakhåll när de passerade över en bro. När människor försökte undkomma skottlossningen genom att fly ut i djungeln eller kasta sig ner i floden mejades de ner med halvautomatiska vapen. Många sköts i ryggen eller i huvudet. Mer än hundra personer saknas fortfarande utöver de trettio som konstaterats döda.

Massakern ledde till att ett stort antal fackföreningar och bondeorganisationer spontant mobiliserade till omfattande protester. De belägrade bland annat provinshuvudstaden Santa Cruz.

Högerkrafterna chockades av protesterna och insåg att deras utbrytningsförsök skulle möta motstånd och de tvingades inleda förhandlingar med regeringen även om de gång på gång försökt sabotera dessa genom att kräva frigivning av de oppositionspolitiker som arresterats i samband med utredningen av massakern den 11 september. En av dessa är högerledaren Leopoldo Fernandez, guvernör i Pandoprovinsen, som hade organiserat fascistgänget och som gett order om att Moralesanhängarna till varje pris skulle hindras från att nå Cobija.

För att sätta press på den traditionella makteliten anordnades en marsch från Caracallo i Cochambambaprovinsen till La Paz. I stort sett alla stora fackföreningar med bolivianska LO i spetsen, de stora bondeorganisationerna samt olika radikala politiska organisationer var med och arrangerade marschen som anlände till La Paz den 20 oktober.

Det överväldigande stödet för Evo Morales reflekterar de verkliga styrkeförhållandena i samhället. Detta borde ha lett till att presidenten benhårt hållit fast vid sitt ursprungliga förslag till ny grundlag och kraven på en folkomröstning om denna senast januari 2009. Tyvärr har han istället åter vägletts av kompromisser och samförstånd. Varje gång han tidigare försökt sluta fred har det bara inneburit att högerkrafterna stärkts. På samma sätt har varje gång högern försökt underminera Morales regering folket gått ut och försvarat sin regering.

Hundratusentals av dem befann sig på Plaza Murillo i La Paz när Evo Morales meddeledade att folkomröstningen om ny grundlag kommer att hållas den 25 januari.

El Militante, Bolivia

Översättning:Lena Ericsson Höijer

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: