Hands off Venezuela Sverige

Generalstrejk i Colombia

Posted on: november 12, 2008

Här kommer en kortare rapport om en generalstrejk i Colombia. Torsdagen den 23 oktober gick en halv miljon colombianska arbetare ut i en dags generalstrejk, utlyst av CUT, colombianska LO.

Stora demonstrationer hölls i fyrtio städer och i huvudstaden Bogotà samlade runt 50 000 personer. Strejken var ett svar på det undantagstillstånd som presidenten Uribe deklarerat för att försöka slut på den segslitna arbetskonflikten rättsväsendet, där 32 000 arbetare varit strejkat sedan den 2 september.

Uribes reaktionära regering står inför en växande våg av strejker och protester bland arbetare och bönder.

Den 15 september gick 18 000 sockerrörs arbetare ut i strejk för bättre löner och arbetsvillkor och sedan mitten av oktober har tiotusentals småbönder och lantarbetare kämpat för en jordreform och för sina rättigheter. Regeringens brutala attacker mot dem har redan lett till att två människor dödats.

Att överhuvudtaget arbetar- och bonderörelsen återuppstår är en bedrift i ett land där staten i samarbete med paramilitära dödspatruller angriper varje försök från arbetare och bönder att organisera sig och försvara sina rättigheter. Hitintills i år har 41 fackföreningsmedlemmar mördats.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: