Hands off Venezuela Sverige

Hands off Venezuela på Socialistiskt forum

Posted on: november 20, 2008

Den 15 november deltog Hands off Venezuela på Socialistiskt forum i Stockholm. Vi hade ett bokbord där vi hade material om Venezuela och marknadsförde Reformism or Revolution, Alan Woods (en av de som tog initiativet till kampanjen) nya bok som syftar till att ge ett revolutionärt svar till de som har en reformistisk syn på revolutionen och socialismen.

Vi satsade på att dela ut flygblad om den kommande Solidaritetskonferensen med Venezuela och Latinamerika som ska vara på ABF-huset i Stockholm den 29 november. Vi besökte seminarier om Venezuela, Kuba och ALBA. Det märks att Latinamerika fått en mer framskjuten plats med tanke på antalet deltagare och seminarier. På Socialistiskt forum fanns besökare från Venezuela. En av dem var Chino Carias ledare för Movimiento Revolucionario Tupac Amaru, MRTA. Hans bakgrund finns i de stadsgerillor som fanns i Venezuela och som nu är orienterade till den bolivarianska rörelsen. Chino är 51 år och har varit politiskt aktiv sedan han var 12 år. Han har kämpat som gerillasoldat i Venezuela, Nicaragua och El Salvador. Han köpte Alan Woods bok ”Reformism och revolution”.

På ett seminarium om Kuba träffade jag Eva Björklund från Vänsterpartiets partistyrelse och Svensk-Kubanska föreningen. Vi pratade om den kommande talarturnén som vi ska anordna med Euler Calzadilla från PSUV ungdomsförbund. Vi bestämde att Euler ska träffa Eva Björklund och Francisco Contreras som också sitter i partistyrelsen och är ordförande för Latinamerikagrupperna.

Det största seminariet om Latinamerika anordnades av Resocal. Det fanns ett stort intresse och man hade fått ett alldeles för litet rum. Det fanns talare från Peru, El Salvador, Colombia, Ecuador och Venezuela. En av talarna var Maria Mirtala Lopez, kandidat för FMLN (Farabundo Marti Liberacion National) i parlamentsvalet. FMLN bildades av El Salvardors kommunistiska parti ihop med andra vänstergrupper 1980 för att utkämpa ett gerillakrig för att ta makten i El Salvador.

Efter fredsförhandlingar ombildades FMLN till ett politiskt parti och är den salvadoranska arbetarrörelsen parti. Den 15 januari är det val i El Salvador där FMLN står mot den salvadoranska borgarklassens parti Arena. Om det vore rättvisa val skulle FMLN antagligen vinna med lätthet. Men valfusk är vanligt i El Salvador och högern kontrollerar valmyndigheten. FMLN och fackföreningarna måste därför mobilisera för att se till att högern inte stjäl valsegern. Jag pratade med Hugo Garcia som är ledande för solidariteten med FMLN i Sverige. Han tyckte att vi från Sverige borde skicka valobservatörer, ett krav som borde tas upp i arbetarrörelsen. Vi vill tacka Cheo från Resolver och Resocal för hjälpen med att sprida information om vår konferens på mötet.

Vi fick också träffa Zulima Rojas Mavares som är Venezuelas diplomatiska representant i Sverige tills en ny ambassadör tillsätts. Vi blev lovade en representant till konferensen och att vi ska fortsätta hålla kontakten med ambassaden.

Kvällen fortsatte senare på Socialistiskt forums fest, där diskussionerna fortsatte. Solidariteten med Latinamerika är mer aktuell som någonsin. Allt som allt en lyckad dag för Hands off Venezuela.

Martin Lööf

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: