Hands off Venezuela Sverige

Lokalvalen i Venezuela 23 november – kraftmätning mellan revolution och kontrarevolution

Posted on: november 21, 2008

psuv

Patria, socialismo o muerte “Venceremos”

Kort artikel inför lokalvalen i Venezuela 23 November

I Venezuela sker en utdragen revolutionär process. Arbetare, ungdomar och fattiga mobiliserar gång på gång för att driva revolutionen vidare. Samtidigt så ligger den ekonomiska makten i landet kvar i händerna på oligarkerna och jordägarna. Samhällets grundläggande problem har inte lösts trots att viktiga landvinningar genomförts. Den enda lösningen är att slutföra revolutionen och påbörja byggandet av socialismen. Det som händer under tiden som den avgörande kampen skjuts upp är att det sker en uttröttning av revolutionens bas. Det kunde ses i december förra året när det blev ett nej i folkomröstningen. Resultatet var inte en seger för högern utan en förlust för vänstern. Högern fick enbart något mer röster än i presidentvalet 2006 medan många av de som röstat på Chavez som president stannade hemma. Skälet till det var att trots att all kamp så fortsätter stora problem finnas i samhället. Det förekommer en hög inflation, fattigdom, bris på fungerande infrastruktur och ökande brottslighet. Samtidigt hade man en valkampanj där mycket av fokus var på att rösta JA utan att förklara i detalj de olika krav som fanns i den nya grundlagen.

Det största problemet inom den bolivarianska rörelsen är de falska revolutionärerna. Det är politiker som går dit vinden blåser de kan bära röda t-shirtar och kepsar men är inte beredda att driva en rörelse som utmanar deras egna privelligier. Flera som gått till högern har tidigare varit ledande i den bolivarianska rörelsen. Några exempel är general Baduel (före detta försvarsminister i Chavez regering), Didalco Bolivar guvernör under Chavez som använde polis mot demonstrerande arbetare. Den här femte-kolumnen måste drivas ur den bolivarianska rörelsen för att revolutionen ska kunna gå vidare. En del av orsaken till nederlaget var att den nya grundlagen ville begränsa borgmästare och guvernörers makt. Problemet är att i många fall är de lokala ledare i den bolivarianska rörelsen som är borgmästare och guvernörer och de har inget intresse av att begränsa sin egen makt. När Chavez lanserade Venezuelas förenade socialistiska parti (PSUV) så ledde det till stor entusiasm från gräsrötterna men skepsis från en del ledare. Skälet till gräsrötternas entusiasm var att de såg möjligheten till att det skulle bildas ett revolutionärt demokratiskt parti. I PSUV så har det varit en strid över hur partiet och ungdomsförbundet ska fungera där vi har rapporterat om hur det finns en byråkrati som inte vill ha debatt och som håller tillbaka initiativ från medlemmarna.

Vid förra lokalvalen så vann den bolivarianska sidan i alla delstater utom två. Det troligast att oppositionen vinner i fler än två delstater. Det finns olika opinionsmätningar om vilka delstater som kommer att vinnas av oppositionen och vilka som är säkrade för den bolivarianska sidan. En delstat som olika opinionsmätningar har garanterat till oppositionen är Carabobo. Varför är olika källor så säkra på att denna delstat där oljebolagets PDVSA har sitt högkvarter ska vinnas av oppositionen? Förklaringen måste ligga i att dess nuvarande guvernör, Luis Felipe Acosta Carlez har förstört förtroendet för PSUV. Så sent som i somras blev han utesluten ur PSUV för disciplinära brott. Acosta Carlez är representant för den typ av opportunister som i ord är de mest hängivna revolutionärerna och mest lojala med Chavez. I praktiken har han använt revolutionen för sin egen karriär och privilegier. Acosta Carlez har under sin tid försvarat revolutionärs rätt att äga stadsjeepar, vägrat stänga ner ett illegalt kasino förklarat att hans socialism handlar om kärlek och inkludering.

Vi som stödjer revolutionen önskar givetvis en så stor seger som möjligt i valen för PSUV. Det är fullt möjligt. Men oavsett vilka guvernörer och borgmästare som väljs den 23 november så kommer de grundläggande problemen finnas kvar i samhället och i den bolivarianska rörelsen. Revolutionärerna behöver ta kontroll över sin egen rörelse och parti. De reformistiska delarna av PSUV ledning måste besegras politiskt. Revolutionen måste gå vidare mot expropriering av storföretagen och påbörja byggandet av socialismen i Venezuela och i resten av världen.

Martin Lööf

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: