Hands off Venezuela Sverige

Euler Calzadillas talarturne i Skandinavien – Snö och revolution

Posted on: januari 8, 2009

img_5430

Från den 24 november till 9 december besökte Euler Calzadilla från Venezuela Skandinavien.  Euler är medlem i Venezuelas förenade socialistiska partis ungdomsförbund (J-PSUV) och var ombud på deras konstituerande kongress. Han är även medlem i Corriente Marxista Revolucionaria, en marxistisk grupp inom PSUV. Till det så arbetar han med FRETECO (Revolutionära fronten för fabriksockupationer och arbetarkontroll).

Innan Euler kom till Sverige så hade han under några dagar besökt Spanien där han besökte Spanska studentfackets kongress. Euler skulle under sin tur i Skandinavien besöka Sverige och Finland. Under de två veckor han var här besöka Göteborg, Växjö, Malmö, Stockholm, Falun, Borlänge, Gävle, Uppsala, Helsingfors och Tammerfors.

Turnen arrangeras av Hands off Venezuela i Sverige i samarbete med Spanska Studentfacket, Finska Hands off Venezuela, VSF Göteborg, Venezuelagruppen, Vänsterpartiet i Frölunda, S-Studenter i Växjö (DEMOS), VSF Växjö, Vänsterpartiet i Falun, Ung Vänster Dalarna, SSU Gävle samt ABF.

Första veckan skulle Euler besöka Göteborg, Växjö och Malmö innan vi återvände till Stockholm där Euler skulle delta på Hands off Venezuelas solidaritetskonferens 29 november. I Göteborg talade Euler på ett möte på Universitet där han berättade om bakgrunden till revolutionen och lokalvalen som nyligen hölls i Venezuela.

img_54361

Nästa stad att besöka var Växjö där vi började med att träffa LO:s ordförande i Växjö, Hanna Haraldsen. Euler berättade om vad revolutionen inneburit för vanliga människor i Venezuela, Hanna sa att hon tyckte att Venezuela skulle kunna vara ett ämne för studiecirklar och att Venezuela skulle kunna vara en fråga att uppmärksamma för LO i Växjö. Ett utmärkt initiativ för andra fackföreringsorganisationer att ta efter! På kvällen pratade Euler på ett välbesökt möte på Växjö Universitet arrangerat av S-Studenter och VSF Växjö.

img_54461

Dagen efter besökte vi Malmö där vi besökte Ung Vänster Skånes expedition. Senare på kvällen pratade Euler på ett möte på Cafe Tellus.

img_54571

På fredagen träffade Euler Eva Björklund och Francisco Contreras från Vänsterpartiets partistyrelse. En betydelsefull träff som varade i två timmar.

img_5487

På lördagen deltog Euler i Hands off Venezuelas solidaritetskonferens för Venezuela och Latinamerika. Euler var en av talarna bland övriga talare fanns talare från Bolivia, El Salvador och Eva Björklund som pratade för Svensk-Kubanska. Till det höll Ellinor Eriksson (SSU förbundsstyrelse), Lena Eriksson Höijer (sektionsstyrelse Kommunal Västra Stockholm) och Seluah Alsaati (ordförande Ung Vänster Storstockholm) kortare inlägg. Vi vill tacka Venezuelas charge d´affairs i Sverige Zulima Rojas Mavares för deltagande på konferensen.

img_5497

Dagen efter åkte vi till ett möte anordnat av Resolver i Uppsala, mötet hölls på en Chilensk föreningslokal.

På måndagen åkte vi till Rinkeby i Stockholm och träffade Monika Calderon (också medlem i sektionsstyrelsen Kommunal Västra Stockholm). Vi träffades på en Chilensk föreningslokal som har en radiostudio. Intervjun fortsatte i direktsändning under två timmar.

På tisdagen åkte vi till Falun där Hands off Venezuela tillsammans med Ung Vänster Dalarna och Vänsterpartiet i Falun arrangerade ett möte. Mötet började och avslutades med att musikgruppen Tromb spelade. Mötet var väldigt lyckat med en utvecklande frågestund.

På onsdagen var vi åt lunch på Folkets hus i Borlänge med Ronny Beyer, Sekos ordförande i Dalarna och Urban Näslund som arbetat länge med internationella frågor. Vi fortsatte sen till Sekos lokaler i Borlänge för vidare diskussion. Ronny uttryckte att fackföreningarna borde engagera sig mer i internationella frågor.

Nästa dag åkte vi till Gävle där vi träffade representanter för SSU och LO. Vi åt lunch på Folkets hus där Viktor Rasjö ombudsman för LO Gävleborg berättade om LO verksamhet och Euler berättade om Venezuela.  På kvällen pratade Euler på Folkets hus på ett möte arrangerat av SSU och ABF.

finland-euler1

På fredag var det dags att åka till Helsingfors där vi blev mottagna av Hands off Venezuela i Finland. Euler talade där på ett möte som hölls i PAND lokaler (artister för fred). Nästa dag deltog vi i en manifestation anordnad av finska Hands off Venezuela för att uppmärksamma att Finska PEN-förbundets sprider felaktiga påståenden om att yttrandefriheten är kränkt i Venezuela. På kvällen åkte vi till Tammerfors där vi möttes av aktiva från Hands off Venezuela. På söndagen talade Euler på ett välbesökt möte.

På måndagen återvände Euler till Stockholm där han talade en sista gång på Tidskriftsföreningen Socialistens redaktion.  Efter det återvände Euler till Spanien för att sen åka vidare tillbaka till Venezuela.

Under resans gång så samlade vi in pengar till FRETECO, insamlingen gav över 6000 kronor. Pengarna kommer att användas för att ta fram material för att sprida information för att fler ska gå med i kampen för fabriksockupationer och arbetarkontroll.

Under resans gång så hade Euler några huvudteman när han inledde. Även om lokalvalen totalt var en seger för PSUV så gick det dåligt för den bolivarianska sidan där man hade kandidater som var impopulära hos gräsrötterna. Speciellt dåligt gick det för Diosdao Cabello som är ledare för den inhemska högern i PSUV. Det är en klar signal att bara om PSUV har kandidater som genomför reformer och driver kampen framåt så kan man vinna val. Därför är kampen mot byråkratin inom den bolivarianska rörelsen så viktig för att revolutionen ska gå vidare. Byråkratin samlar de personer som ser den bolivarianska rörelsen i första hand som en inkomstkälla. De är ett dödligt hot för revolutionen eftersom de håller tillbaka den levande rörelsen och folkets ambitioner. Ett exempel på detta var på J-PSUV kongress där man ville ersätta gemensam plena-debatt med musik och underhållning. Där led byråkratin ett nederlag, ombuden var upprörda och gick samman och protesterade. Byråkratin tvingades backa på nästan alla områden. Men problemet finns kvar och högern är organiserad och vänstern är det inte.

En annan fråga var behovet av solidaritet. För folket i Venezuela är solidariteten i andra länder väldigt betydelsefull. Som Euler såg det så är det i hans och andra i Venezuelas intresse att Hands off Venezuela stärks internationellt. Syftet med Eulers resa är att stärka solidariteten mellan de som kämpar i Venezuela med de som kämpar i Sverige och Finland.

Under resans gång blev det bekant att tre fackföreningsledare blivit mördade. Vi tog upp det under resans gång för att det visar konkret vilka metoder högern använder sig av i Venezuela. Det är ett exempel på hur högerns moral stärktes av de framgångar de hade i lokalvalen. Högern vågar nu göra attacker som de inte vågade tidigare. Attackerna på fackföreningsledaren måste ses som en del av den kontrarevolutionära våg som utlöst tack vare högerns lokala segrar i viktiga delstater.

En viktig fråga i Venezuela under de kommande månaderna kommer att vara frågan om Chavez ska kunna väljas om. En folkomröstning kommer att hållas nästa år och om det blir ett ja så kommer Chavez kunna väljas om flera gånger. Enligt Euler så skulle det bästa sättet att vinna folkomröstningen vara att nationalisera några stora företag då skulle segern vara garanterad. Flera av de som sympatiserar med revolutionen och Chavez behöver se handling för att övertygas att gå och rösta.

Sammanlagt var turnén och konferensen viktiga steg för att utveckla Hands off Venezuela kampanjen. Vi kommer under året fortsätta att lyfta frågorna för att arbetarrörelsen i Sverige ska vara solidarisk med revolutionen i Latinamerika.

Text: Martin Lööf

Foto: Niklas Albin Svensson

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: