Hands off Venezuela Sverige

Brådskande: Två arbetare dödade i Venezuela när de försvarade den ockuperade Mitsubitshifabriken

Posted on: januari 30, 2009

trabajador_asesinado_1

På eftermiddagen den 29 januari så mördades två arbetare av polisen i delstaten Anzoategui, Venezuela. Arbetarna som dödades var Pedro Suarez från Mitsubishi och José Marcano som arbetade på den närliggande fabriken Macusa. De dödades när den regionala polisen i Anzoategui försökte vräka hundratals arbetare som hade ockuperat Mitsubitshifabriken (MMC).

trabajador_asesinado_2

Arbetarna vid Mitsubithsi hade ockuperat fabriken sen den 22 januari. Skälet var att 135 arbetare som var anställda av ett bemanningsföretag Induservis hade blivit avskedade efter att ledningen för MMC hade avbrutit samarbetet med Induservis. I ett massmöte på fabriken där 893 arbetare närvarade så var 863 för ockupation. De krävde att de 135 avskedade arbetarna skulle anställas på fabriken och att deras kamp skulle koppas till kampen för nationalisering  på fabrikerna Vivez, Franelas Gotcha, Industria Nacional de Artículos de Ferretería (INAF) och Acerven.

En domare hade beordat polisen att gå in avbryta ockupationen och slänga ut arbetarna. Men arbetarna kämpade emot och polisen attackera dem. De sköt mot arbetare och dödade två och skadade många fler. Till slut ingrep nationalgardet och stoppade polisens attacker. Arbetarna är fortfarande inne i fabriken men domaren fortsätter att kräva att den ska utrymmas.

Delstatens bolivarianska guvernör i Anzoategui är Tarek William Saab. Den brutala attacken från domaren och polisen i Anzoategui är helt omotiverad.  Polisen i Anzoategui har tidigare använts i attacker mot oljearbetare förra året och det är samma poliser och befäl som före revolutionen. Guvernör Tarek William Saab och president Chavez bolivarianska regering måste omedelbart starta en utredning i de här händelserna och se till att de ansvariga ställs inför rätta.

Arbetare som ockuperade Mitsubishi var alla bolivarianer och många av dem hade planerat att vara aktiva i folkomröstningen för en förändring i grundlagen 15 februari. De hade fått stort stöd för sina krav från den lokala och nationella fackföreningsrörelsen. Delegationer med arbetare från Toyota och Ford har besökt dem de senaste dagarna och diskuterat att de också skulle ockupera sina fabriker i solidaritet.

Vi uppmanar alla som är aktiva i fackföreningar, ungdomsorganisationer och solidaritetsorganisationer att skicka meddelande till följande:

Till arbetarna genom Freteco: frentecontrolobrero@gmail.com, Fackföreningen Sindicato Nueva Generación, MMC: sindicatonuevageneracion@gmail.com

Skicka meddelanden till Venezuelas bolivarianska regering och kräv en fullständig och omedelbar utredning av händelserna, nationalisering av Vivex och att kraven från MMC arbetarna uppfylls (kontakta presidenten genom  dggcomunicacional@presidencia.gob.ve)

Du kan även skicka till info@handsoffvenezuela.se så kan vi vidare förmedla ditt stöd till Venezuelas regering. Bifoga namn, organisationstillhörighet och eventuella uppdrag.

Uttalanden modell

Vi protesterar mot mordet på två venezuelanska arbetare av polisen i Anzoategui. Arbetarna dödades när polisen försökte vräka dem från en Mitsubishi-fabrik som de ockuperat sen den 22 januari.

Attacken var på obeväpnade arbetare som bara försökte försvara sina jobb. De var båda aktiva i den bolivarianska revolutionära rörelsen. Deras enda brott var att försvara sina arbetskamrater, anställda av bemanningsföretaget Induservi, där 135 avskedats i konflikt med den lag mot massavskedande som införts av president Chavez bolivarianska regering.

Vi kräver:

– inga mer attacker på arbetarna vid Mitsubishi-fabriken eller någon annan grupp arbetare i kamp och att alla rättsprocesser mot dem ska avbrytas.

– att det sker en fullständig utredning av vem som gav ordern till poliserna att skjuta mot obeväpnade arbetare och att de ansvariga ska ställas inför rätta.

– att guvernören Anzoategui Tarek William Saab och president Hugo Chávez uttalar sig offentligt om denna händelse.

Länge leve den bolivarianska revolutionen!

Länge leve arbetarnas kamp!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: