Hands off Venezuela Sverige

Venezuela: Poliserna som angrep Mitsubishiarbetarna förda till rätten

Posted on: januari 30, 2009

Vi har just nåtts av nyheten att alla poliser som var inblandade I repressionen mot Mitsubishiarbetarna har suspenderats och lämnats over till rättvisan, på order av Anzoateguis governor Tarek William Saab. Guvernören deklarerade också att han hade kontaktat arbetarnas familjer och represnetanter för att framföra sina kondoleanser och erbjuda de allt stöd i sin makt.

Vi välkomnar dessa nyheter. Nu behövs en fullständig utredning för att försäkra sig om att de ansvariga förs till rättvisan, och det borde inkludera inte bara de som sköt skotten, utan även de som gav ordrarna. De växande protesterna i Venezuela och internationellt har utan tvekan varit avgörande för att säkra detta snabba svar. Nu måste vi fortsätta att utöva påtryckningar så att utredningen förs till slutet.

Denna incident är ännu ett bevis på omöjligheten av att genomföra en revolution medan man behåller den kapitalistiska statsapparaten och dess repressive organ intakta. Här ser vi hur, oberoende av det venezolanska folkets upprepat uttryckta vilja att bygga socialismen, rättssystemet och polisen fortfarande används för att försvara chefernas intressen, och inte arbetarnas. Trots det faktum att den bolivarianska regeringen har beslutat att massavskedningar är illegala, har cheferna på Mitsubishi ignorerat detta, och polisen och domarna användes emot arbetarna, inte kapitalisterna. Det är bra att guvernören har tagit snabb handling, men vi har rätt att fråga: varför har polisstyrkorna inte rensats på alla dessa år?

Denna situation gynnar enbart kontra-revolutionen. Cyniskt har högermedia i Venezuela snabbt använt dessa två arbetares död för att angripa regeringen: ”Vilket slags socialism är det när arbetarna dödas av polisen?” säger de. Och de har rätt, men de glömmer att nämna att om de skulle komma åter till makten, skulle de använda mycket grövre våld för att krossa arbetarnas och böndernas revolutionära rörelse.

Imorgon kommer arbetare demonstrera i Anzoategui för att hedra Pedro Suarez och José Marcano. Mitsubishiarbetarna och deras bröder och systrar från andra fabriker som har stöttat de under de senaste dagarna kommer kräva att rättvisa skipas, och att arbetarnas krav accepteras.

Under tiden är de kontrarevolutionära krafterna ute på gatorna I Venezuela, skapandes kaos och våld inför folkomröstning om konstitutionstillägget. Här har vi två samhällskrafter på var sin sida med rakt motsatta intressen, som är indragna i en kamp på liv och död. Arbetarnas seger kan bara komma genom övertagandet av fabrikerna, jorden och bankerna, och upplösningen av resterna av den kapitalistiska staten. I denna kamp kan arbetarna bara förlita sig på sina egna krafter.

Jorge Martin

Översättning: Erik Andersson

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: