Hands off Venezuela Sverige

Hands off Venezuela på Stockholms Universitet

Posted on: februari 13, 2009

Den 12:e Februari anordnade Hands off Venezuela ett offentligt möte på Stockholms Universitet med anledning av  folkomröstningen om förändring av grundlagen på söndag. Martin Lööf från Hands off Venezuela inledde. Han berättade om den politiska situationen i Venezuela, där revolutionen nu har pågått i tio år. Under de senaste åren har det klarnat för de flesta att målet för revolutionen måste vara socialism. Problemet är att revolutionen inte är slutförd, utan fortfarande finns en majoritet av industrin, bankerna och jorden i privata händer. Det gamla etablissemanget  – kapitalisterna, jordägarna och högerpolitikerna – vill alla krossa revolutionen. Så fort högern får någon delseger försöker de attackera de reformer som har genomförts i Venezuela.

Kontrarevolutionen är beredd att använda alla medel för att stoppa revolutionen, inklusive våld. Förra året mördades tre fackligt aktiva av beväpnade gäng och helt nyligen sköts två arbetare ihjäl av polis.

Det är den situation som råder i Venezuela idag. Revolution står mot kontrarevolution. Folkets massor ser att när högern vinner inflytande hotas de reformer som har genomförts. President Chavez är den ledare som har möjlighet att vinna mot högerns kandidater. Därför är det en viktig fråga att förändra grundlagen så att det är möjligt för Chavez att ställa upp igen som presidentkandidat. Folkomröstningen är ett av många slag mellan revolution och kontrarevolution. Vi tar ställning för ett ja, eftersom en seger i folkomröstning är en seger för revolutionen.

Martin berättade också om vad som hänt på Mitsubishifabriken. Där hotades många arbetare av arbetslöshet. Arbetarna där bestämde sig då med stor majoritet för att ockupera fabriken. De såg att deras kamp inte bara handlade om att rädda jobben för deras arbetskamrater utan att driva revolutionen vidare, att Mitsubishi och andra företag måste förstatligas under arbetarkontroll. Därför är deras kamp ett stort hot för kontrarevolutionen, men också för byråkratin och reformisterna inom den bolivarianska rörelsen. En domare beslöt att ge polis order om att angripa arbetarna vilket ledde till att två arbetare dödades. När rykten om de här händelserna spred ingrep nationalgardet mot polisen. Nu sitter de ansvariga poliserna i fängelse.

Efter Martins inledning öppnades det upp för diskussion. Många hade frågor och inlägg, bland de fanns en fråga om varför är det som händer i Venezuela viktigt för oss i Sverige idag. En annan fråga var vad som är unikt med det som händer i Venezuela.

I slutet på mötet togs upp att vi i Hands off Venezuela har tagit initiativ till ett stöduttalande om attacken som vi har skickat till fackföreningen de drabbade var med i, till regeringen, guvernören och till ambassaden här i Sverige. Ett förslag var att mötet skulle ställa sig bakom ett sådant uttalande. De flesta deltagarna valde att skriva upp sina namn.

Hands off Venezuela Stockholm

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: