Hands off Venezuela Sverige

Följ folkomröstningen här!

Posted on: februari 15, 2009

Här kommer ni kunna följa utvecklingen av folkomröstningen i Venezuela, under tiden som saker händer. Vi bevakar alla relevanta venezolanska medier under kvällen och natten för att kunna komma ut med information så snabbt som möjligt. I dagarna efter folkomröstningen kommer ni kunna läsa vår analys av valresultatet. Kommentarer eller frågor kan skickas till info@handsoffvenezuela.se.

05:00: Firandet fortsätter, klockan är halv ett i Venezuela, så festen har just börjat. För min del är det dags att stänga butiken för natten, tack till alla er som följt rapporteringen. Ständigt mot segern! Och förresten, hedra revolutionen med att skicka stödmeddelanden för Mitsubishiarbetarna!

04:32: Chavez avslutade sitt tal med den klassiska ”Fosterlandet, socialismen eller döden, vi ska segra!”. Det är karnevalsstämning, blåsinstrument blandas med tjejröster som skriker och talkörer som ropar ”Chávez, folket är med dig”.

04:16: Chávez pratar om hur man brutit sig ur de begränsningar som legat på Latinamerika sedan 200 år, genom det imperialistiska systemet. Han säger att under 2009 gäller de tre r:en för att från 2010 kunna ”gå vidare mot nya horisonter.”

04:04: Chávez sa just att man på alla nivåer ska applicera det man kallar de tre r:en, på spanska revision, rectificación y reimpulso – översyn, korrigering och återimpulsering av revolutionen. Detta syftar till att höja effektiviteten i offentlig service och i byggandet av det nya samhället, göra sig av med ”byråkratiseringen och korruptionen”.

03:56: Det fylls ständigt på runt balkongen vid presidentpalatset, oöverskådliga massor har samlats i kvarteren runt palatset.

03:30: Chávez håller segertal med mycket ”leve” och samspel med publiken, som om och om igen spricker fram i mäktiga talkörer.

03:09: Exakt valresultat: 54,36%-45,63% för ja. Chávez sjunger nationalsången med folket framför presidentpalatset. 6.003.594 röster för ja, 5.040.082 för nej. Chavisterna har återtagit 1,7 miljoner röster sedan folkomröstningsnederlaget år 2007, medan oppositionen vuxit en halv miljon.

03:01: 6 miljoner röster för ja, 5 miljoner för nej. 68% deltagande. Firande på gatorna! Seger! Chávez ska upp på scenen och tala inför folket. Följ live på http://vtv.gov.ve klicka på ”Señal en vivo” uppe till höger.

02:24: Tålamod är ordet. Lång reklam på statliga televisionen. Möjligt att resultat kommer snart, men kan också dröja. Upprepade maningar till oppositionen att acceptera valresultaten när de kommer, en minister i studion påminde om att oppositionen vann respekt när de accepterade valresultatet 2006 (första gången de accepterat ett val under Chávez tid vid makten). Vi kommer meddela här inom minuter när valmyndigheten inleder sin presskonferens med resultaten. Det bör vara värt att stanna uppe en timme till.

01:44: PSUV:s ledning har presskonferens tillsammans med övriga allierade partier. Jorge Rodriguez, kampanjledare, säger att revolutionärerna alltid har accepterat nederlag när dessa skett. Han sa att han år 2007 sa samma sak, att man bör invänta resultaten i lugn, men att nu lämnar han samma budskap med ett leende på läpparna. Resultatet ska komma relativt snart, inget sägs rakt ut innan valmyndigheten har sagt sitt. Ordning och reda.

01:26: Det talas om att folk i fattiga områden redan har börjat fira, och om insiderkällor med positiv information. Vi väntar ännu på officiella valresultat.

01:11: Det pratas om en fest för demokratin på statlig tv, men inga siffror får uppges innan valmyndigheten lämnar ett  oåterkalleligt resultat. Det sägs att privat media i Venezuela är arga över olika saker, vilket vissa tolkar som en förberedelse för ett nederlag. Besked borde vara senast en eller två timmar borta.

23:46: Ali Rodriguez från ja-sidans kampanjledning säger i presskonferens att ”folket har givit ett svar, och tendensen är enligt de uppgifter vi har oåterkallelig”, utan att specificera vilket svar detta är. Han tackar folket för att de uppvisat fredligt demokratiskt deltagande, trots att vissa våldsamheter förekommit från högerns sida. Han uppmanade den demokratiska oppositionen som har samvete att inte haka på uppmaningar till våldsamheter och påståenden om valfusk.

23:05: I väntan på mer information publicerar vi en artikel skriven av Andreas Bülow från danska Hands off Venezuela, som är på plats i Venezuela. Artiklen är översatt av Petra Edlund.

OBS! Denna artikel avslutades söndagen den 15 februari kl 12.00 venezolansk tid. Dvs före offentliggörelsen av resultatet av dagens folkomröstning

Lögner och manipulationer i västliga medier.

På politiken.dk kan man idag läsa en artikel med överskriften ”Chavez vill bli evighetspresident” ( http://politiken.dk/indland/article649914.ece ). Artikeln består av en serie lögner, bl.a hävdar den att ”befolkningen i Venezuela bestämmer idag om presidenten Hugo Chavez får sitta 10 år till på posten.”.

Båda uttalandena är rena påhitten. Omröstningen idag bestämmer inte hurvida Chávez får 10 år till posten som president och det är också taget ur luften att Chavez vill bli ”evighetspresident”. Omröstningen idag bestämmer däremot, om man skall ändra lagparagrafen i grundlagen som begränsar antalet gånger som en vald president kan ställa upp i omval. Om det blir ett ja i omröstningen ger det Chávez möjlighet att ställa upp som kandidat i presidentvalet, som han annars inte får, när hans mandatperiod går ut 2013.

Det är inte en tillfällighet att Politiken publicerar uppenbart lögnaktiga påståenden, som om det var fakta. I ett tidigare läsarbrev (http://debat.modkraft.dk/read.php?2,142676), som Politiken dessvärre antog, såg vi, hur deras journalistik gång på gång ger en förvriden bild av verkligheten och som ingår i en svart-vit kampanj emot Chávez och det socialistiska projektet.

Hyckleri.

Det är också värt att fråga, varför de västliga medierna talar om en ”evighetspresident”. I många västliga länder, finns det ingen begräsning gällande hur många mandatperioder en statsminister eller president får sitta. I Danmark har Anders Fogh ställt upp två gånger och han har friheten att ställa upp en tredje gång. Detsamma gäller för till exempel Spanien, England och Sverige. I Sverige satt en statsminister, Tage Erlander, i hela 23 år!

Samtidigt är det värt att påpeka att statsöverhuvudena i Danmark och de tre ovannämnda landen inte är demokratiskt valda, som i Venezuela. I dessa länder existerar fortfarande monarkin och därmed är det konstitutionella statsöverhuvudet ej folkvalt, utan får ämbetet genom arv.

En demokratisk opposition?

Andra delar av pressen i både Europa och USA har framhållit studentprotesterna i Venezuela som ett tecken på en äkta demokratisk opposition, som modigt trotsar ”diktatorn” Chávez. Det kan inte vara längre ifrån verkligheten.

För det första så stöttar det stora flertalet av den venezuelanska ungdomen Chavez och den bolivarianska revolutionen. Detta sågs bland annat vid bildandet av PSUVs (Chávez Socialistparti) ungdomsförbund i september 2008, som representerade 140 000 unga medlemmar landet över.

De som har organiserat studentprotester har i huvudsak varit från de gamla universiteten UCV (Universidad Central de Venezuela) UDO (Universidad de Oriente) och Universidad Simón Bolívar. Dessa universitet instiftades innan Chávez kom till makten och har alltid haft en uppenbar högersammansättning, där unga från överklassen och småborgerligheten har dominerat.

Deras demonstrationer har också varit allt annat än fredliga och ”demokratiska”. I en artikel på Venezuelanalysis.com (http://www.venezuelanalysis.com/news/4148), dokumenterade journalisterna George Gabriel och James Suggett, att det var studerande som vid flera tillfällen angrep polisen. Detta var till exempel fallet i Cagua i delstaten Aragua, där polisen var tvungna att anhålla 12 demonstranter som kastade molotov-coktails och gatsten. I städerna Mérida och San Cristobal lyckades oppositionella studenter sätta eld på torrt gräs och orsaka stora bränder. Liknande scener utspelade sig överallt i Venezuela.

Colombianska paramilitärer och försök till statskupp


Samtidigt har det också visats klara tecken på att oppositionen försöker skapa oro och rent av störta Chávez-regeringen med våld. Under januari månad har den venezolanska underrättelsetjänsten avslöjat flera grupper av colombianska paramilitärer i landet. Den 17 januari blev sex colombianer således arresterade i Maracay. De var i besittning av vapen, granater och två kilo sprängmedel.

Den 27 januari blev 31 colombianer arresterade i kvarteret Petrare i Caracas, anklagade för att tillhöra en colombiansk paramilitär grupp. En liknande sak utspelade sig i El Vigian i delstaten Mérida, där 4 colombianer visade sig tillhöra den facistiska gruppen ”Den svarta örnens block” från Colombia. Man fann ett stort vapenlager med sprängmedel, gevär, granater och kartor där terroristplaner var utmärkta.

Minns också den misslyckade statskuppen som ägde rum i april 2002, där Venezuelas rika överklass med uppbackning av USA, försökte störta Ch+avez. Särskilt eftersom en ny kupplan blev avslöjad i onsdags.

I ett tal i nationell Tv förklarade Chávez (http://www.aporrea.org/ddhh/n128746.html), att flera personer i den venezuelanska militären hade skickat information till tidigare venezuelanska officerare som befinner sig i exil i USA. Kupplanen gick under namnet ”Operation oberoende”. Militärerna som var involverade i konspirationen försökte att skicka hemliga meddelanden till militärenheter där oppositionen sitter på borgmästarplatser, såsom Margarita, Carabobo, Táchira, och Zulia. De drivande militärerna har nu blivit arresterade.

Omröstningen – från de fattiga venezulanernas perspektiv


Sett från de flesta fattiga venezulanernas perspektiv, handlar omröstningen inte bara om en formel ändring vad gäller ätten att omvälja sin president. För arbetarna och de fattiga i Venezuela betyder valet av Chavez de sociala reformer som genomförts de senaste åren. I en tillvaro av revolution i vilken fackföreningar har blomstrat och alla möjliga slags folk som annars stått utanför politiken har fått en röst och ett mål, vill man välja om Chávez.

Massorna är mycket praktiska människor. De säger: Om vi förlorar presidentämbetet, kommer högern att förstöra alla de sociala projekt andra vinster och som revolutionen gett oss. Dessa tankar är välgrundade. Då guvernörsposten i Miranda togs i november förra året, var det första den nya guvernören Radonski gjorde att angripa Mision projekten och lät facistiska grupper löpa amok mot kubanska läkare som arbetade i Barrio Adentro-missionen. Detta avslöjar högerns verkliga intentioner. Det är också ett varsel om vad vi kan förvänta oss, om högern skulle vinna presidentposten.

Det är därför som de flesta fattiga och arbetare vill kämpa för att vinna denna omröstning. Det är en mycket konkret önskan. De förstår mycket väl att Chávez är den enda kandidat som kan vinna över högern i nya val om presidentposten. Därför är omröstningen som en direkt kamp mellan revolution och kontrarevolution.

22:47: Valmyndigheten har sagt att de kommer ge besked 2-3 timmar efter att den sista vallokalen stängt. Vallokalerna ska stänga kl 18 venezolansk tid (klockan är nu 18:17), men håller öppet så länge det finns köande. Vallokalerna brukar generellt stänga 4-5 timmar efter tiden p.g.a köer, men detta kan bli mycket mindre i år p.g.a. den enkla röstningen. Rapporteras om 11 högerungdomar gripna p.g.a försök att skapa upplopp, annars verkar det hittills relativt lugnt. Det väntas allmänt att oppositionen kommer hävda valfusk.

19:21: I presskonferens nyss sa Chávez att 40% av de röstberättigande hade röstat klockan 12, och ansåg detta vara ett väldigt gott tecken. Chávez sa också att ”detta är första gången i Venezuela som man försöker göra tillägg till konstitutionen genom en folkomröstning. Det går inte att förändra en enda punkt eller ens ett komma av denna konstitution, om det inte har godkänts i folkomröstning.”

18:47: President Hugo Chávez röstade för en dryg timme sen. Det talas om få köer eftersom röstningsförfarandet är så okomplicerat (”Ja” eller ”Nej”). Klockan är 14:17 i Venezuela, och det lär dröja några timmar innan något mer spännande händer. Det rapporteras att fascistiska ungdomar har angripit institutionen för socialt arbete på Venezuelas centraluniversitet, och ja-sidans kampanjchef varnar för möjliga försök att störa valprocessen de sista timmarna. I december under regionalvalen försökte oppositionen få vallokalerna stängda när folk fortfarande stod kvar och köade för att få rösta. Den venezolanska högern prövar ofta marken för olika typer av destabiliserande aktioner, kombinerat med att försöka framställa sig som oskyldiga demokrater. Vi får se vilken taktik de väljer under kvällens gång.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: