Hands off Venezuela Sverige

Analys av valresultatet

Posted on: februari 16, 2009

Valmyndigheten i Venezuela har gått ut med nya siffror efter att 99,57% av rösterna har räknats. Tidigare siffror var efter 94% räknade röster. Vi publicerar här en analys av valresultatet och revolutionens framtid.Valdeltagandet ligger på 70,33%,och det har räknats 6.310.482 röster för ja (54,85%), och 5.193.839 röster för nej (45,14%). Det innebär ganska exakt 2 miljoner fler röster än i folkomröstningen år 2007 för chavisterna, men samtidigt en halv miljon fler röster för oppositionen. Det är dock ännu en bit kvar till de 7,3 miljoner röster Chávez fick i valet 2006.

Å ena sidan har oppositionen samlat sig mer, å andra sidan har ett skikt tröttnat rejält på kvarvarande problem med korruption och kriminalitet. Vad som krävs för att bryta igenom dödläget mellan samhällskrafterna är djupgående förändringar och kanske framförallt att man gör sig av med de korrupta människor som gör människor cyniska inför politiken i Venezuela.

När man pratar med folk i och från Venezuela som stödjer Chávez återkommer det ständigt att de inte litar på politiker och tjänstemän, som anses korrupta. I ett samhälle som Venezuela, där fattigdomen fortfarande är relativt stor,och staten fått en kraftigt ökad kontroll över de begränsade resurserna, får byråkratin som kontrollerar dessa en stor makt.

Hugo Chávez har förtroende bland 70% av befolkningen, men ändå uppnår rörelsen bara 55% av rösterna. Detta beror bl.a. på att man inte brutit fullt ut med det gamla samhällets politiska kultur. I Chávez ser folk i Venezuela en man som varit lojal, som kallar skit för skit och aldrig backar. Det är viktigt att förstå för oss som är aktiva i arbetarrörelsen och önskar en fortsättning på revolutionen i Venezuela, att tyvärr skulle det vara stor risk för nederlag om någon annan än Hugo Chávez skulle vara den boliviarianska rörelsens presidentkandidat år 2012.

Men det handlar inte främst om sannolikheten för valnederlag, utan framförallt om relationen mellan Chávez och massorna, som är dynamisk och dialektisk. Chávez har gång på gång tagit intryck av masskampen och visat stöd för folkets vilja. Men inte bara det, han har flera gånger tagit avstamp från massornas strävanden och utifrån det pekat framåt.

Det var ingen som tvingade Hugo Chávez att som ensam ledare i världen säga att frågan står mellan socialism och barbari, och det krävde ett mod som hedrar honom. Det ställningstagandet har konkret ledat till att sätta böcker av Marx, Chomsky, Luxemburg, Negri, Trotskij och andra i hundratusentals fattiga venezolaners händer, och lyft fram socialismen på dagordningen i världen för första gången på många år.

Vi håller med om att valet står mellan socialism och barbari, och hoppas att dessa ord de närmaste åren ska förvandlas till konkreta steg mot en slutlig seger för den socialistiska revolutionen i Venezuela. En segrande socialistisk revolution i Venezuela skulle skicka stora svallvågor över Latinamerika och hela världen. Ett nederlag för revolutionen skulle däremot innebära en demoralisering av de kämpande rörelserna i Latinamerika. Därför behöver vi ditt stöd för att försvara revolutionen i Venezuela, och då framförallt den venezolanska arbetarklassens mest offensiva kamp, med fabriksockupationsrörelsen i fokus.

Ta upp revolutionen i Venezuela i din fackförening, ditt parti, din organisation. Hjälp till att sprida våra upprop till stöd för kämpande arbetare i Venezuela och Latinamerika, och bidra gärna med en slant till Venezuelafonden (se menyn ovan. Vi mottar inga statsbidrag, och är därför helt beroende av ert stöd för att fortsätta arbetet med att försvara revolutionen och föra diskussionen om den till den svenska arbetarrörelsen.

Erik Andersson

info@handsoffvenezuela.se

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: