Hands off Venezuela Sverige

Analys av medias valbevakning

Posted on: februari 16, 2009

Nedanstående artikel är skriven av Ekim Caglar och publicerades först på http://plsamaranto.blogspot.com/2009/02/nej-sidan-segrade-i-folkomrostning-i.html. Den tar upp några viktiga poänger om medias vridna rapportering om folkomröstningen i Venezuela.

”Nej-sidan segrade i folkomröstning i Venezuela”

CARACAS. Rosales fick som han ville. I söndagens folkomröstning i Venezuela röstade en majoritet nej till den grundlagsändring som låter Manuel Rosales ställa upp i presidentvalet 2012. Den grundlagsändring som godkändes i folkomröstningen avskaffar dagens begränsning på max två mandatperioder i följd för presidenten, guvernörer, borgmästare och kongressledamöter och Manuel Rosales kan därmed teoretiskt sett sitta kvar på obestämd tid, under förutsättning att han får stöd av väljarna i de presidentval som hålls vart sjätte år i Venezuela. Oppositionens oro beror främst på Rosales’ nära band till imperialistregimen i USA och hans allt mer kapitalistiska retorik. Rosales är populär bland landets fattiga för att ha satsat IMF-pengar på skattesänkningar. Oppositionen är dock högljudd och anklagar honom för ökad brottslighet, korruption och för stigande inflation.

Visst vann Chavez, men vi har plockat ett par stycken citat från DN och SvD och ändrat nyckelord för att visa hur det skulle kunna se ut om oppositionens presidentkandidat Manuel Rosales vann det förra presidentvalet. Kanske reagerar ni också på det nästintill perversa utpekandet av Chavez i det hela. Visst är han tongivande, kanske till och med för mycket för att kunna bygga en långsiktig socialism, men folkomröstningen handlar inte enbart om begränsningen för presidentämbetet. Hands off Venezuela Sverige skriver en del om detta här. Vidare framställs alla framgångar med någon form av cynisk underton i originaltexterna. Detta var ett litet smakprov.

Särskilt måste DN:s artikel Hugo Chávez – diktator eller demokrat? uppmärksammas. Artikeln handlar om att venezolaner i Sverige folkomröstar på ambassaden. Rubriken antyder att vissa tycker att han är demokratisk och att andra menar att han är en diktator. En diktator som under tio år byggt sina framgångar på fria val, då. Vad gör de annars i vallokalen? Kritiker mot Chavez finns representerade, men ingen kallar honom diktator i artikeln. Det är helt enkelt Dagens Nyheter själva som leker med tanken och explicit sätter frågetecken kring Chavez’ demokratiska styre. Vad är det för journalistik? Hur hade det sett ut om man skrev samma sak i Sverige, där det säkert går att skaka fram en hel del människor som tycker att Reinfeldt gör lite ”som han vill” eller kritiserar FRA-reformen och anser att den är odemoratisk? Hade DN skrivit ”Fredrik Reinfeldt – diktator eller demokrat” då? Lägg även märke till hur Chavez’ anhängare framställs som småkorkade babianer som inte vet sitt eget bästa.

Helt plötsligt blir kroppsspråk viktigt att skriva om medan chavisterna i princip talar i mun på varandra i all sin upphetsning. Medan antivchavisterna är välutbildade och sansade har Chavez’ anhängare färgglada kläder och arbetar som… ja, vi får inte veta det. Men de som ogillar Chavez pluggar i alla fall på KTH eller är välutbildade och jobbar inom oljebranschen. Ordval som ”commandante” används utan att det framgår om det är en citering eller ej. Allt för att bilden av Chavez och hans anhängare ska falla på plats enligt DN:s bild. Kom ihåg att Chavez vid sidan av omröstningen inatt, som han visseligen inte vann med en överväldigande majoritet, vunnit presidentval med förkrossande siffror. Det tyder på folkets stöd. Det tyder på demokrati. Och det bygger socialismen i Venezuela.

1 Response till "Analys av medias valbevakning"

Jag vill bidra med ett fynd från dagens ”8 sidor”, lättlästa och opartiska(?) nyheter. Lägg särskilt märke till början och slutet:

”Chavez vann omröstningen
President Hugo Chavez är illa omtyckt i många länder.
De tycker inte om hans socialistiska politik
och att han bråkar med USA och andra mäktiga länder.
Men i Venezuela är han populär.

Han vann helgens folkomröstning i Venezuela.
Det betyder att landets lagar ändras
så att han och andra politiker
kan väljas hur många gånger som helst.

Chavez förslag fick mer än hälften av rösterna.
Det är främst bland landets fattiga som Chavez är populär.

Han motståndare säger att han
hjälper brottslingar och fifflar med pengar. ”
http://8sidor.lattlast.se/?page=42

Jag skriver under på att den svenska media-bevakningen av Latinamerika är skandalöst högervriden, inte minst efter att ha följt, och jämfört, både svenska och internationella media under valet i Paraguay 2008.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: