Hands off Venezuela Sverige

Venezuela ledande i kampen för kvinnors rättigheter

Posted on: april 29, 2009

Översättning av Venezuela expands outlets for Denunciations of Violence Against Women av Tamara Pearson från Venezuelanalysis.com

Venezuela införde 2007 en lag där man förklarade att kvinnor har en rättighet att leva fria från våld. Sedan dess har antalet anmälda fall av misshandel ökat med 300% eftersom kvinnor blivit mer medvetna om sina rättigheter och att de har större tillgång till rättsväsendet. Sen lagen infördes har över 100 000 anmälningar gjort som gått vidare till åtal. Yolanda James, domare i högsta domstolen i Venezuela, talade om detta vid en FN-konferens mot kvinnovåld som nyligen hölls i Caracas.

Av dessa anmälningar så kom 53000 från Caracas. Norma Romero, planeringschef för det nationella kvinnoinstitutet (INAMUJER) berättar att anledningen att så många anmälningar kom från Caracas var de stödcenter för kvinnor som bildats främst finns i huvudstaden. ”Ute i landet har det varit svårare för oss att hjälpa kvinnor att stå upp för sina rättigheter.”

”Förr var det vanligt kvinnor inte vågade anmäla när de varit utsatt för brott. Skälet till att antalet anmälningar ökat har främst en orsak och det är att nu vet kvinnorna att lagen står på deras sida, den garanterar deras rättigheter och de vet att det finns speciella domstolar som kan hantera såna här fall” berättade James.

Maria Amundaray, chef inom domstolsväsendet för familjerätt, berätta att efter lagen antogs så blev våld det vanligaste anmälda brottet med 49072 fall och att psykiskt våld var det andra vanligaste åtalet. Andra vanliga brott är hot, sexuella trakasserier och andra former av trakasserier.

Det finns idag 29 olika domstolar som är specialiserade på åtal som rör våld mot kvinnor. James påpeka att det inte är tillräckligt, ofta är det långa köer eftersom de saknar kapacitet att hantera omfattningen av alla åtal. I de stater där inga specialdomstolar finns så tvingas kvinnor ta upp sitt åtal i närmaste delstat. Det finns en förhoppning om att 20 nya domstolar ska öppnas inom de kommande månaderna.

På konferensen berätta Romero att INAMUJER har ett projekt “skapandet av en ny manlighet” vars syfte är att engagera män i kampen för att avskaffa våld mot kvinnor.

Maria Leon, minister för kvinno och könsjämställdhet och ordförande för INAMUJER sa på konferensen att Venezuelas socialistiska projekt borde verka för att avskaffa mäns utsugningen av kvinnor samtidigt som man utvecklar en politik för jämställdhet. ”En kulturell förändring är nödvändig som gör kvinnor till modiga starka personer som kan försvara sig själva för att bryta med det paradigm av svaghet som har tryckt ner kvinnor här i århundraden” sa Leon. FN konferensen i Caracas kommer att avslutas med ett uttalande från de länder som deltagit. Uttalandet kommer att handla om att de deltagande länderna ska samarbeta för att avskaffa våld mot kvinnor.

”Venezuela är ledande i Latinamerika i kampen för att avskaffa våld mot kvinnor och för att arbeta för jämställdhet, det är därför vi har den internationella konferensen här. ”Vi har arbetsgrupper för att studera de framgångar som gjorts med kvinnors rättigheter och för att ta del av Venezuelas erfarenhet” sa en företrädare för det FN-program som anordnar konferensen, David McLachlan-Kerr.

På den internationella kvinnodagen, 8 mars i år så meddelade president Hugo Chavez att det kommer att bildas ett departement för kvinnor och jämlikhet. Det kommer att skilja sig från det gamla departementet som var en del av INAMUJER och saknade en egen budget. Det här departementet inrättades den 13 april.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: