Hands off Venezuela Sverige

Störta kuppmakarna genom masskamp!

Posted on: september 23, 2009

 Honduras är slitet mitt itu. På ena sidan står de arbetande massorna, på andra sidan står överklassen, den militära och mediala eliten; kort sagt alla de krafter som hållit stryptag på Latinamerikas folk så många år i sträck. Dessa krafter har öppet visat sitt förakt för demokratin och konstitutionens principer, och verkställt sitt förakt till priset av många människors blod och lidande.

Det är ett återkommande fenomen genom historien att överklassen svär på konstitutionella principer så länge de arbetande massorna hålls nere i en sådan fattigdom att de inte förmår hota de härskandes makt. När arbetare och fattiga börjar organisera sig och känna hopp om förändring, slits överklassens hycklande demokratiska mask av, och istället framträder det som är den yttersta garantin för dess makt: det nakna våldet. Överklassen i Honduras ställer ett tydligt krav på Manuel Zelaya och motståndsrörelsen: total kapitulation eller så släpper vi lös ett blodbad.

Det de inte inser är att arbetarklassen och de fattiga i Honduras under kampen mot diktaturen har börjat känna sin egen styrka. Allt fler har insett systemets ruttenhet, och Nationella Motståndsfronten har nu en nationell struktur med avdelningar i snart sagt varje arbetarområde i Honduras. Man har också en stark bas i landets fackföreningsrörelse, som spelat en central roll i motståndet.

Dagsfrågan i Honduras är: Var ligger den verkliga samhällsmakten? Vilka kontrollerar gatorna och arbetsplatserna? Vi är övertygade om att Honduras arbetare och fattiga har den kraft som behövs för att sammankalla till en massiv generalstrejk, förbereda ett disciplinerat självförsvar i hela landet, organisera en masskampanj riktat till soldaterna, och med en massiv demonstration tvinga kuppmakarna på knä och återföra president Zelaya till presidentpalatset.

Därför säger vi:

Ner med Michelettis diktatur!

För en generalstrejk och ett nationellt uppror som tvingar diktaturen på knä!

Leve det honduranska folkets kamp!

Hands off Venezuela – Sverige, 23 september 2009

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: