Hands off Venezuela Sverige

Vinklat om Venezuela. De svenska medierna missar allt

Posted on: november 27, 2009

Den 18 november publicerade DN kultur en kommentar från Kajsa Ekis Ekman. Något så otroligt som en positiv kommentar om Venezuela förekom i svenska dagstidningar. Vi publicerar artikeln med författarens tillstånd.

Det händer spännande saker i Venezuela. Landet håller på att införa sex timmars arbetsdag. Företag tas över av dem som jobbar där. Privata radiostationer görs om till närradio. En typ av socialism som inte bara handlar om statligt ägande, utan om försök till direktdemokrati. Tror jag. För det är svårt att få nyheter därifrån. Svenska medier berättar inget av det jag just skrivit. Den senaste ”nyheten” handlade om att Venezuelas president Chavez ”har utfärdat en order till sina undersåtar: Sluta sjunga i duschen!” (DN 23/10) För ”venezolanerna är det snart slut på de ljuva tonerna”, stod det varnande, och man föreställde sig poliser som rusade in i duschen och skrek: Sjung inte, i lagens namn!

Vad handlade det hela om? Ja, Chavez hade uppmanat människor att spara på vattnet för klimatets skull, och genom att skämta om att sjunga i duschen ville han få ut budskapet. Inte annorlunda än när Stockholms stad ber oss att ha lock på kastrullen för att spara el.

Nyheterna från Venezuela går ofta ut på att svartmåla Chavez som en löjlig och galen diktator, medan det är knäpptyst om utvecklingen i landet. För tillfället gäller det medierna. Ett antal privata radiokanaler har blivit av med licensen, och hela censursnacket vevas i gång; Ekot säger att Chavez har utfärdat en ”gravsten över press- och yttrandefriheten i Venezuela”, TT informerar landets redaktioner om att Venezuela är ett land med ”mediefientliga makthavare” där ”restriktionerna för pressen blir hårdare och hårdare”.

Men det räcker med att titta på venezolanska medier för att se att detta inte stämmer. Nio av tio dagstidningar är anti-Chavez, och de får Fox News angrepp på Obama att se ödmjuka ut. Dagstidningen Tal Cual ser ut så här en vanlig dag: Reportage. Undersökning visar att möjligheten att Chavez regerar 2012 är mindre för var dag. Lokalnyheter. Borgmästaren: Jag vägrar ge upp inför Chavez hotelser. Expertintervju. Chavez karisma bleknar men rädslan består, säger spansk psykolog. Debatt. Chavism är fascism.

I tv-kanaler som RCTV och Globovisión blir angreppen personliga: Chavez är narkoman, galen och misshandlar sin fru! Chavez leder ett kriminellt nätverk! Vi har bevisen!

Venezuelas privata medier ägs av en rasande elit, varav flera var inblandade i statskuppen 2002. Och följer man de svenska nyheterna genom TT och AFP hamnar man ofta i deras organ. Frågan är: Varför går svenska medier deras ärenden?

Kajsa Ekis Ekman

1 Response till "Vinklat om Venezuela. De svenska medierna missar allt"

[…] det är ju inte som om vi inte har blivit uppmjukade ett bra tag nu. Så när kommer första smällen? Slutet av […]

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: