Hands off Venezuela Sverige

Reportage från Venezuela Den socialistiska klädfabriken

Posted on: januari 21, 2010

Det pågår en revolution i Venezuela. Allt fler arbetare kräver nationaliseringar och tar själva över sina arbetsplatser. På Gotcha har femton kvinnor skapat en socialistisk klädfabrik.  Petra och Ylva besökte nyligen Venezuela och gjorde en intervju med en av de som arbetar på Gotcha.


För drygt tio år sedan, när hon var 23 år, började Ingri Merida arbeta på Gotcha. Arbetsförhållandena var relativt bra med socialförsäkringar, acceptabel lön och pensionsavtal.  Efter något år togs fabriken över av utländska ägare, arbetarnas rättigheter försämras och lönerna sänktes. Arbetstakten ökade och den som arbetade långsammast blev avskedad .
– Till slut hade arbetarna inga rättigheter kvar, berättar Ingri Merida. Då var vi några som bestämde oss för att bilda en fackförening.

De gick en tremånaders facklig kurs anordnad av, UNT, (Union nacional de trabajadores) för att lära sig hur man använder sin fackförening som ett verktyg för att kämpa mot arbetsgivaren. Efter kursen bestämde de sig för att ta kontroll över fabriken, som de sett andra arbetare göra på fabriker runt om i landet. Kvinnorna på Gotcha började med att låsa in en av arbetsledarna i tre dagar för att sedan ockupera fabriken under tre månader.
– Arbetsgivaren tvingades förhandla och erbjöd oss stora summor pengar, säger Ingri Merida. Men oss går det inte att köpa för pengar. Vi förhandlade till oss semesterdagar och en liten förbättring i arbetsvillkoren.
Dessa löften höll arbetsgivaren under ett år. Sedan blev allt om möjligt ännu värre än tidigare. Vissa månader fick de inte lön alls.
– Återigen ockuperade vi fabriken och började kämpa för en nationalisering. Men det var svårt att få ministrarna i regeringen att lyssna på våra krav. Dels är vi en liten fabrik och dessutom är byråkratin så utbredd här i Venezuela. Men efter att vi spelat in en film, som vi med hjälp av arbetarna på Inveval fick visa för infrastrukturministern, fick vi tillslut gehör från byråkratin och fabriken blev nationaliserad och satt under arbetarkontroll.

Idag är man ungefär femton arbetare på fabriken. Deras mål är att producera kläder av hög kvalité som alla har råd med. De vill inte göra några stora vinster på något som alla människor behöver. De har valt en företagskommitté som har möten och tar olika beslut som gäller produktionen och hur arbetet skall organiseras.
– Vi har skapat en företagskommité där  vi har möten  och  tar olika beslut, via demokratiska val, gällande fabriken och vem som ska vara ansvarig för vad.  Vi har olika kommitéer för till exempel produktion, administration och finanser. Alla har samma lön och vi har rotation på arbetsuppgifter i så stor utsträckning som möjligt. Alla tar ansvar för att fabriken hålls ren och för att saker fungerar. Det finns ingen stress och konkurrens mellan arbetskamrater utan  man arbetar i sin takt. Vissa av oss kan inte arbeta på dagen av olika skäl, till exempel att man måste vara hemma med barnen. Därför har vi flexibla arbetstider och man kan välja jobba på kvällen om det passar bättre. Idag är det dagen innan julafton och vi jobbar på för fullt, faktum är att vi kommer ha fabriken igång hela julen. Inte för att någon chef tvingar oss utan för att vi själva vill. Fabriken och våra jobb är nu vårat gemensamma ansvar. Vi har kämpat så länge för det här och det är vårat ansvar att fabriken ska finnas kvar och vi har kvar våra jobb. Det är med glädje och stolthet vi arbetar nu, alla utefter bästa förmåga. Alla deltar och ger så mycket man kan och alla får vi lika mycket tillbaka. Därför kallar jag våran fabrik socialistisk, för att alla vi arbetare är jämlika.

Ingri Merida berättar att man här i Venezuela har sett hur fler och fler arbetare vaknar och ockuperar sina fabriker när arbetsförhållanden blir outhärdliga eller när arbetsgivaren överger fabriken.
– Alla arbetare är i samma situation i och med att vi alla blir utsugna av arbetsgivarna. Byråkratin som bara genomfört reformer i socialismens namn har inte visat sig kunna leda revolutionen till seger. Erfarenheterna hos de ockuperade fabrikerna gör arbetarna medvetna om sin situation. Om vi alla arbetare går samman och tar makten över produktionsmedlen, så som vi gjort, kommer vi få ett bättre system som kommer att spridas över hela världen. Ett system som är mer produktivt och mer organiserat. Allting kommer att förändras. Därför tror jag att de ockuperade och arbetarstyrda fabrikerna är grunden för att leda revolutionen till seger.
Ingri Merida tror inte, att de som kvinnor stött på fler eller andra problem, än man gjort på fabriker där majoriteten är män.
– Nej, det är samma strid. Vi är som en enda stor familj när vi träffas, vi pratar samma språk. Alla har vi liknande erfarenheter och liknande historia. Men framförallt så har vi samma mål.

Om fabrikens och revolutionens framtid säger hon att trots att de kämpat länge är de ändå bara i början av en förändring.
– Allt vi har åstadkommit har varit värt varenda ansträngning. Nu ska vi göra om fabriken till ett kooperativ för att  det ska bli erkänt av byråkratin och därmed  lättare distruibera våra varor och köpa in råmaterial. Det innebär en del nackdelar så som att vi måste utse en formel ”VD”, men det är ett nödvändigt verktyg som vi måste använda just nu. Men vi ska också fortsätta sprida vår erfarenheter till andra fabriker och insipirera arbetare att göra samma sak. Men för att revolutionen ska avancera så måste vi ha en president som stödjer den processen. Chavez har gjort otroligt många bra saker , framförallt har han fått människor att vakna och bli villiga att deltaga i revolutionen för att förändra. Men just nu måste han också börja lyssna till arbetarna och stödja oss som valt att ta revolutionen i egna händer. Det är inte Chavez eller byråkratin som kan leda revolutionen till seger, det är venezuelas folk.

Ylva Vinberg och Petra Edlund

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: