Hands off Venezuela Sverige

Hands off Venezuela stödjer kampanjen ”Global rättvisa”

Posted on: maj 11, 2010

Riksdagsvalet 2010 närmar sig. Därför har vi – ett antal organisationer i solidaritets- och miljörörelsen och folkhögskolor – samlat oss för att driva en gemensam kampanj för att sätta klimatet och de globala rättvisefrågorna på agendan inför riksdagsvalet.

All information från kampanjen Global rättvisa

Över en miljard människor går och lägger sig hungriga varje kväll, samtidigt som alltfler människor drabbas av konsekvenserna av den globala uppvärmningen. Vår ambition är att få riksdagspartierna och dess kandidater att inför valet ge klara besked om hur de tänker bidra till att vända utvecklingen. Den 22:a april lanserades vi ett gemensamt valmanifest i Göteborgsposten.

Vi kommer att debattera i medierna och synas på gator och torg, bland annat med vår namninsamling som riktas till den blivande regeringen och riksdagsledamöterna. Du behövs i kampanjen! Skriva på namninsamlingen och hämta hem namninsamlingsblanketten längst ner på sidan för att få vänner och släkt att skriva under våra krav. Den 1a maj och 6 juni har vi rikstäckande namninsamlingsdagar.

Kom med i arbetet för att få klimatet och de globala rättvisefrågorna på dagordningen i valrörelsen!

Har du frågor, vill engagera dig eller anmäla din förening till kampanjen, mejla: Pontus Björkman, pontus.bjorkman@latinamerikagrupperna.se, eller ring på 073-7711850.

Presskontakt: Latinamerikagruppernas ordförande Francisco Contreras, francisco.contreras@latinamerikagrupperna.se, mobil 070-7953842, alternativt Pontus ovan.

Kampanjens teman:
1. Klimatet
2, Global Rättvisa
3. Handel, naturresurser och mänskliga rättigheter
4. Sveriges politik för internationellt utvecklingssamarbete

Aktiviteter som är på gång:
1. En enkätundersökning med riksdagspartierna och deras kandidater. När den är klar kommer du att kunna jämföra dina egna åsikter med partiernas svar här.
2. Paneldebatter om klimatet och globala frågor med riksdagspartierna och deras kandidater:

10 april i Malmö (enbart oppositionspartierna)
17 april i Stockholm
4 maj i Stockholm (kl 15-16.30, om Folkbildningen, civila samhället och utvecklingssamarbetet)
17 maj i Linköping (kl 18 i Folkungaskolans Aula med ungdomsförbunden)
19 maj i Stockholm (kl 10-12, ABF-huset, om utvecklingssamarbetet)
26 maj i Göteborg (kl 18-20, Stadsbiblioteket)
29 maj i Malmö (kl 13-16, Garaget, Lönngatan 30)
8 juli i Almedalen/Visby (om handelspolitiken)
11 september i Stockholm (ABF-huset)

(läs mer om debatterna på http://latinamerikagrupperna.se/kalendarium)

3. Rikstäckande namninsamlingsdagar den 1a maj och 6e juni
4. Lansering av enkätundersökning i månadsskiftet maj/juni
5. Ett kampanjkrön den 11 september – ”Inspiration världen – global rättvisa nu!” – en vecka före valet på ABF-huset i Stockholm. Ett 30-tal seminarier, filmvisning, debatt med partierna. Därefter kulturafton/manifestation på Sergels Torg  (kanske även i andra delar av landet)
6. Ett stort antal debattartiklar, insändare och avtryck i de sociala medierna (gå med i Facebookgruppen Vi som anser att Klimatet och Global Rättvisa måste bli en valfråga!)
7. Överlämning av namninsamlingen till den nya regeringen i oktober

Vi som står bakom kampanjen
Afrikagrupperna, Attac, Brödet och Fiskarna, Colombianätverket, Emmaus Stockholm, Emmaus Björkå, Emmaus Gävleborgs Biståndsgrupp, Glokala folkhögskolan, Framtidsjorden, Färnebo folkhögskola, Föreningen Jakobsbergs folkhögskola, Föreningen Medveten Konsumtion, Föreningen Västsahara, Hands off Venezuela, Imagenes del Sur/Bilder från Söder, Individuell Människohjälp, Kvarnby folkhögskola, Latinamerikagrupperna, Latinamerikakommittén i Jönköping, Latinamerikakommittén i Luleå, Miljöförbundet Jordens Vänner, MST stödgrupp, Nordens folkhögskola Biskops-Arnö, Nätverket för ett fritt Västsahara, Nätverket för Global Fred och Demokrati i Östersund, Praktisk Solidaritet, Resocal (nätverk med tolv latinamerikanska föreningar), Sjöviks folkhögskola, Skeppsholmens folkhögskola, Solidaritetskommittén vid Jakobsbergs folkhögskola, Svalorna Indien Bangladesh, Svalorna Latinamerika, Svensk-Kubanska Föreningen, Sörängens folkhögskola i Nässjö

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: