Hands off Venezuela Sverige

Valet stärker Chavez

Posted on: september 28, 2010

Francisco Contreras, ordförande för Latinamerikagrupperna har skrivit en artikel om valet i Venezulea på sin blogg. Vi publicerar den med författarens tillstånd.

Parlamenstvalet i Venezuela bekräftar att den bolivarianska revolutionen och Chavez har starkt stöd bland befolkningen och valet slår även tillbaka mot det internationella drevet som pågår mot landet. Det blir spännande att se hur journalisterna som tidigare hävdat att det finns en diktatur nu ska rapportera om valresultatet.

Med ett högt valdeltagande på ca 67 %, jämfört med traditionella 25-30% tidigare och även i jämförelse med alla andra länder i Latinamerika (senast i Colombia var valdeltagandet till presidentvalet nere i 40 %), har den demokratiska processen fått legitimitet även bland oppositionen. Regeringspartiet PSUV vann 94-95 platser av de totala 165, högeroppositionen fick 60 och ett Chavezkritiskt vänsterparti PPT 2. Återstår 9 platser som inte är färdigräknade. Regeringspartiet kommer att ha egen majoritet i nationalförsamlingen.

Valresultatet ska så klart jämföras med de tidigare valen. Högeroppositionen bojkottade parlamentsvalet 2005 och PSUV fick då 114 ledamöter av de 165. Men vid valet år 2000 var ställningen en annan. Då fick regeringspartierna 83-86 ledamöter (under 2000-2003 bytte flera ledamöter parti) och oppositionen ca 82 ledamöter. Utifrån denna jämförelse har PSUV stärkt sina ställningar och oppositionen tappat mark.

Många även Chavezanhängarna välkomnar att högeroppositionen kommer tillbaka till Nationalförsamlingen. Hittills har media fått ta på sig oppostionsrollen och fascistiska tongångar har varit dominerande i vissa kretsar när högern förlorat 15 val i rad. Chavez har kvar en trygg majoritet och för första gången sedan Chavez kom till makten har en överväldigande majoritet godkänt och legitimerat den bolivarianska konstitutionen och valprocessen. Det som pågår nu är en normalisering av en omfattande förändringsprocess som pågått i mer än 10 år och där en högljud och mäktig opposition nu inser att det är lönlöst att störta Chavez med en statskupp.

Om man jämför med andra länder i Latinamerika har Chavez en bekvämare parlamentarisk sits, i Brasilien har Lula med ca 80 % av popularitet inte egen majoritet utan har fått kompromissa med högern i parlamentet, i samma läge befinner sig Funes i El Salvador, Lugo i Paraguay, Mujica i Uruguay, Ortega i Nicaragua och Kichner i Argentina.

Francisco Contreras

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: