Hands off Venezuela Sverige

Kampanjen

Hands off Venezuela-grupp

Hands off Venezuela – Hands off Latinamerika!

2002 försökte stora kapitalägare och högt uppsatta inom den statliga byråkratin i Venezuela, med stöd från USA, sätta stopp för den demokratiskt valda regeringens vänsterpolitik. Militärkuppen i april slogs tillbaka av en folklig resning. Men i december samma år utlyste den borgerliga oppositionen en lockout för att lamslå landet. Detta följdes av en kampanj av lögner i världens medier med budskapet att det var en generalstrejk mot en diktatorisk regering.

Som ett svar på detta lanserade International Marxist Tendency ett upprop med rubriken ”Hands off Venezuela” som snabbt spreds i arbetarrörelsen internationellt. Idag har uppropet utvecklats till en kampanj som finns i över 30 länder och som har stöd från en rad viktiga arbetarpartier och fackföreningar så som TUC, Storbritanniens motsvarighet till LO. De grundläggande principerna för kampanjen är:

– Solidaritet med den bolivarianska revolutionen.
– Slå tillbaka imperialismens angrepp.
– Samarbeta med och bygga länkar till de revolutionära rörelserna och till den fackliga centralorganisationen UNT.

Att utvecklingen i Venezuela kallas för revolutionär beror på att den inte bara omfattar regeringens politik. Utvecklingen drivs framåt underifrån genom folkets organisering och kamp och påverkar alla aspekter av samhället. Detta är också sammanlänkat med en radikal utveckling i hela Latinamerika.

Vi som är aktiva i ”Hands off Venezuela”-kampanjen anser att kampen i Venezuela och Latinamerika är en angelägenhet för alla. Vi studerar händelseutvecklingen och sprider information om den. Vi knyter kontakt med och stödjer organisationer som deltar i kampen i Venezuela. Framför allt handlar det om att stödja den nya fackliga centralorganisationen UNT som byggts upp efter att ledarna för centralorganisationen CTV mot medlemmarnas vilja stödde miltärkuppen 2002.

Engagera dig!

Vi behöver också ditt stöd! Kom och var med på våra möten. Du kan också ta upp kampanjen där du är aktiv så som en SSU-Klubb/kommun, Ung Vänsterklubb eller Fack-klubb så kan ni tillsammans delta i kampanjen.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: