Hands off Venezuela Sverige

Stöd Hands off Venezuelas talarturné med representant från Inveval

Posted on: mars 3, 2008

Vi har nyligen fått den glada nyheten att projektgruppen Unga Socialdemokrater i Borlänge stödjer talarturnén med en representant från Inveval, en fabrik som styrs under arbetarkontroll. Vi har även fått stöd av VSF i Stockholm med 1500. Vi har fått 5500 till arrangemanget hittills. Vi behöver pengar både till resan från Venezuela och för resor inom landet. Bifogar ett brev som kan användas för att presentera talarturnén. Utan ekonomiskt stöd så kan vi inte arrangera turnén.

Var med och anordna besök från arbetarrörelsen i Venezuela

I Venezuela står socialismen på dagordningen. Den offentliga sektorn rustas i stället för att monteras ned och man vågar trotsa USA och storföretagen. Landet har också gjort sig känt världen över för otaliga folkomröstningar och ett unikt folkligt deltagande i politiken. Samtidigt finns många allvarliga problem med brist på flera viktiga matvaror, inflation och svåra problem med korruption.

En förutsättning för att problemen ska kunna lösas är arbetarnas organisering. Landet saknar i stort sett demokratiska arbetarrörelsetraditioner. Centralorganisationen UNT formeras nu och 5,7 miljoner människor har anslutit till bygget av Venezuelas förenade socialistparti, PSUV. Medan högern och storföretagen gör allt för att släcka det hopp som tänts måste arbetarrörelsen i hela världen med all kraft stötta arbetarnas organisering och kamp.

Hands off Venezuela arbetar tillsammans med basorganisationer i SSU, Ung Vänster och LO för att arrangera en talarturné med en representant för arbetarna på företaget Inveval. Detta är ett företag som gör ventiler till oljeindustrin som på arbetarnas begäran förstatligats och som genom ett arbetarråd och stormöten drivs av arbetarna själva. Alla på Inveval från ledning till städpersonal har samma lön. Företaget har av presidenten Chavez lyfts fram som en modell för hur företagen och samhället i stort ska fungera. Arbetarna på Inveval har tagit initiativ till FRETECO som samlar arbetare på andra företag som ockuperas och styrs av arbetarna. De deltar i bygget av UNT och Venezuelas förenade socialistparti.

Två representanter från Inveval är beredda att komma till Sverige: Nelson Rodríguez och José Ramírez. Det är oklart i dagsläget vem av dessa det blir. Självklart kommer besöket att innebära en hel del kostnader för flygresan, inrikesresor och arrangerande av möten. Men vi hoppas att ni är beredda att ge ett bidrag för att göra arrangemanget möjligt.

Besöket kommer att ge en unik inblick i de spännande diskussioner och den intressanta utveckling som pågår i Venezuela. Något som verkligen behövs för att berika den svenska arbetarrörelsen.

 Hör gärna av er med idéer och synpunkter. Vi behöver hjälpas åt för att arrangera bra möten, och sprida information, komma på idéer hur vi ska använda denna möjlighet på bästa sätt.

Sätt in pengar på

PG 458609-5

 Martin Lööf

Hands off Venezuela

info@handsoffvenezuela.se

073-7040457

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: