Hands off Venezuela Sverige

Solidaritet behövs nu! Brutal attack mot arbetarna vid Sanitarios Maracay

Posted on: april 25, 2007

När vi skriver detta har hittills 14 arbetare blivit skadade, några av beskjutningen och 15 har blivit arresterade, bla ledaren för fabriksockupationen och Sanitarios Maracays fackförening, Jose Villegas.

Skrivet av FRETECO Tisdag 24 april 2007. Handsoff Venezuela har internationellt speciellt uppmärksammat arbetarnas kamp vid keramikfabriken Sanitarios Maracay. Där har man valt att inte godkänna att kontrarevolutionära kapitalister förlamar ekonomin. Istället har man tagit över fabriken dels för att rädda sina jobb men också för att försvara revolutionen. Nu har de attackerats av polisen och en kontrarevolutionär guvernör. Detta är en avgörande fråga för revolutionen. Ditt agerande kan spela en stor roll och bidra till att arbetarna släpps ur fängelse. Vi uppmanar alla som stöder revolutionen att skicka in uttalanden enligt nedan. (Inledning och översättning av Martin Lööf)

Arbetarna vid Sanitarios Maracay, ett företag i Aragua, Venezuela som för fem månader sen ockuperades och sedan dess styrts under arbetarkontroll. Idag tisdag 24 april skulle arbetarna åka till Caracas med buss. De skulle delta i en nationell demonstration till försvar av arbetarkontroll och rörelsen för expropriering som president Chavez introducerade 2005. Istället skedde en brutal attack.

Denna demonstration arrangerades av FRETECO, den revolutionära fronten för arbetare i ockuperade fabriker, som organiserar arbetare i företag som har exproprierats av president Chavez och andra som har ockuperats av arbetare under de senaste månaderna i kampen mot kapitalisternas kontrarevolutionära sabotage och hot om företagsnedläggning.

Under flera månader har arbetarna vid Sanitarios Maracay kämpar för att företaget ska exproprieras. De vill att företaget ska nationaliseras under arbetarkontroll så att de kan tillverka toalettstolar för de byggprojekt som startas av president Chavez. På väg till Caracas blev de stoppade av polisen från delstaten Aragua, på order av regionguvernören, Didalco Bolivar. Arbetarna valde då att protestera mot polisen. Svaret blev brutal repression från polisen i Aragua och nationalgardet, som använde sina vapen och besköt arbetarna med grova hagelskott. När vi skriver detta har hittills 14 arbetare blivit skadade, några av beskjutningen och 15 har blivit arresterade, bla ledaren för fabriksockupationen och Sanitarios Maracays fackförening, Jose Villegas. Dessa kamrater hålls häktade i det 21:a häktet hos nationalgardet i San Vicente och det verkar som att de ska förflyttas till delstatsåklagarens departement.

Den här händelsen är en klar provokation från de kontrarevolutionärer som fortfarande är aktiva i staten (något som president Chavez själv uppmärksammat). De här kontrarevolutionärerna i staten har nära band till oligarkin och kapitalisterna och är livrädda för rörelsen mot socialism speciellt fabriksockupationer, expropriering och arbetarkontroll.

Araguas guvernör, Didalco Bolivar, är känd för att ha nära band med kapitalister och företagsägare. Han har flera gånger tagit avstånd från revolutionära förslag från president Chavez som expropriering av företag och experiment med arbetarkontroll i företag. President Chavez har under de senaste veckorna tagit avstånd från Didalco Bolivar och angripit honom för att vara ”reformist, inte socialist” och kontrarevolutionär.

Den demonstration som arrangeras av FRETECO som äger rum samtidigt som vi skriver den här texten marscherar mot presidentpalatset Miraflores. Där ska de överlämna en skrivelse som uppmanar till försvar av revolutionär samverkan (cogestion), arbetarkontroll och kräver expropriering och nationalisering under arbetarkontroll av alla ockuperade och stängda fabriker. Till dessa krav har de nu lagt till att de kräver det omedelbara frisläppandet av alla de arresterade kamraterna och de uppmanar president Chavez och regeringen att omedelbart ingripa mot den här attacken mot arbetarrörelsen och revolutionen. Vi uppmanar alla de aktivister och organisationer som stödjer den bolivarianska revolutionen att skicka in uttalande enligt nedan.

Förslag på uttalande

Vi vill kraftfullt protestera mot den brutala attack som Araguas guvernör Didalco Bolivar, polisen i Aragua och delar av nationalgardet gjort sig skyldig till mot arbetarna vid Sanitarios Maracay.

Som president Chavez har sagt, Didalco Bolivar styre har inget att göra med socialism och är allt mer kontrarevolutionärt. Det är kapitalisterna och revolutionens fiender som tjänar på att man attackerar arbetare på det sätt som gjorts mot kamraterna vid Sanitarios Maracay.

Vi kräver:

1. Omedlbart frisläppande utan åtal mot arbetarna José Villegas, Mauro Gonzáles, Juan Álvarez, Asdrúbal Velasquez, Miguel Rangel, Leobaldo Timaule, José Castro,Willam Espinoza, José Pérez, Henry Ramírez och de andra arresterade kamraterna.

2. Didalco Bolivars omedelbara avgång tillsammans med de som är ansvariga för attacken.

3. Att regeringens ingriper mot varje försök av kontrarevolutionen att använda repression mot arbetarna eller att hindra ockupationen av Sanitarios Maracay.

4. Expropriering och nationalisering under arbetarkontroll av Sanitarios Maracay. Skicka artigt formulerade meddelanden till följande adresser.

Presidenten: presidencia@venezuela.gov.ve

Arbetsmarknadsministern: dgtrabajo@mintra.gov.ve

Riksåklagare: mp@fiscalia.gov.ve

Presidentkansliets fax: 02122638179

Arbetsmarknadsministeriets fax: 02124084250 och 02124084246

Skicka kopior och stöduttalanden till frentecontrolobrero@gmail.com och corrientemarxista@gmail.com

För mer information om kampen vid Sanitarios Maracay se denna länk (på engelska): www.handsoffvenezuela.org/solidarity_sanitarios_maracay.htm

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: