Hands off Venezuela Sverige

Hands off Venezuela på Inspiration Latinamerika

Posted on: oktober 11, 2009

10-11 oktober arrangerade Vänsterns Internationella Forum tillsammans med en rad andra organisationer en helg med seminarier om utvecklingen i Latinamerika. Särskild fokus låg på kvinnors roll i kampen, och på konferensen deltog folk från 20 länder. ”Inspiration Latinamerika” var mycket lyckat, med hundratals deltagare.

Hands off Venezuela var på plats med bokbord och vi arrangerade en visning av en dokumentärfilm om fabriksockupationsrörelsen i Venezuela. På filmvisningen deltog ungefär 25 personer. Efter filmen gick vi till ett möte om kampen i Honduras, där en representant för Nationella Motståndsfronten mot statskuppen, Erasto Reyes, talade och svarade på frågor.

Reyes beskrev hur Honduras i alla år har styrts av ”två partier och en ideologi”, och internationellt mest varit känt som en reaktionär bas för USA-imperialismen under kampen mot gerillorna på 80-talet. När Manuel Zelaya kom till makten 2006 trodde man att han var en helt vanlig politiker inom tvåpartisystemet.

Med tiden började han dock dra sig vänsterut och söka närmare samarbete med landets arbetarrörelse och sociala rörelser, och ta sig an vissa av deras krav. Bl.a. har han höjt minimilönen med 60%, infört gratis utbildning för alla barn och uttalat stöd för användande av dagen efter-piller. När han beslutade sig för att gå med i det vänsterinriktade handelssamarbete ALBA, började angreppen på honom bli allt hätskare.

Denna process kulminerade i juni, då Zelaya försökte genomföra ett slags icke-bindande folkomröstning, där frågan som ställdes var: ”Instämmer du i att det bör installeras en fjärde valurna i samband med valet, där man får ta ställning till om det bör sammankallas ett val till en konstituerande församling?”.

Reyes betonade att denna omröstning inte skulle haft någon bindande verkan, utan bara fungera som diskussionsunderlag för kongressen. Hursomhelst blev omröstningen den ursäkt Honduras ekonomiska och politiska elit längtat efter, och beslutade sig för att slå till genom att dagen innan folkomröstningen gripa president Zelaya och driva honom i exil.

Sedan dess har det honduranska folket genomfört drygt 100 dagar av konstanta fredliga mobiliseringar mot kuppen, bl.a. genom strejker, demonstrationer och civila olydnadsaktioner. Under kampens gång har det utvecklats en välorganiserad motståndsrörelse, som dragit slutsatsen att landets måste omskapas från grunden genom en konstituerande församling.

Reyes förklarade att motståndsrörelsen syftar till att bygga ett långvarigt politiskt alternativ, och inte är beroende av Zelaya. ”Vi är stolta över att Motståndsfronten leds av fackföreningarna. För oss är socialism mat på bordet, utbildning åt barnen och arbete åt alla.” Erasto fortsatte och beskrev hur Motståndsfronten finns i snart sagt varje område, och är samordnad i en nationell struktur. I fronten ingår alla som vill aktivt kämpa mot kuppen – en rad fackförbund, vänsterorganisationer, feministiska föreningar, och som en i raden även Zelayas anhängare, som kallar sig ”Liberalt motstånd”.

På frågan vad han tyckte om att Nobels fredspris tilldelats Barack Obama sade Reyes att det var ”Ett dåligt skämt och en färolämpning”, och anklagade USA för att förlänga konflikten i Honduras genom undfallenhet mot kuppmakarna. Reyes menade att Motståndsfrontens centrala krav, som anses icke-förhandlingsbara, är:

Zelayas återförande till makten fram tills slutet på hans mandatperiod (i slutet av detta år)
Folkomröstning om inkallande av val till en konstituerande församling, vars uppgift ska vara att ”omskapa Honduras”

Slutligen konstaterade Erasto Reyes: ”Att ge upp ingår inte i min begreppsvärld. Honduras är inte till salu!”.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: