Hands off Venezuela Sverige

Chavez bryter med kommunistpartiet och PPT

Posted on: oktober 13, 2008

I två tal i helgen till stöd för PSUV:s guvernörskandidater i Trujillo och Portuguesa, kritiserade Chávez Venezuelas kommunistiska parti (PCV) och partiet PPT. I flera delstater stödjer PPT och PCV kandidater som lämnat PSUV sedan det partiets medlemmar avvisat de. Alla PSUV:s kandidater utsågs av medlemmarna i allmäna val där 2,5 miljoner deltog.

Att PPT och PCV stödjer kandidater som ignorerat PSUV-medlemmarnas val har väckt ilska bland många i den bolivarianska rörelsen. PPT har också använt Chávez bild på affischer för sina kandidater och kallat de för ”Chávez kandidater”.

Chávez menar att PCV och PPT sätter individuella maktintressen i första hand, och kallade de för ”illojala” och ”förrädare”. I det andra talet på söndagen i Trujillo gick han så långt som att säga att han inte har något intresse av fortsatt samarbete med PCV och PPT, de två största vänsterpartier som valt att inte ansluta sig till PSUV.

Sedan PSUV började byggas förra året har man fått 5,7 miljoner medlemmar, varav en dryg miljon beräknas vara aktiva. 35% av väljarkåren är medlemmar eller sympatisörer till PSUV, närmaste parti ligger på 4%, och alla andra partier än PSUV har tillsammans drygt 20% stöd.

PSUV är ett brett parti med fraktionsfrihet, där tiotals organisationer och sociala rörelser fritt sprider sina idéer, såväl internt som externt. Det är också ett parti som tydligt säger att dagens uppgift är kampen för socialism i Venezuela och världen. Samtidigt pågår det inom PSUV en dragkamp där byråkratiska metoder används av delar av ledningen, som bemöts av en kamp från basen och partiets vänster för att demokratisera och radikalisera partiet.

Med alla sina brister är PSUV landets överlägset viktigaste politiska kraft, och därtill den mest radikala och demokratiska. PCV profilerar sig som ett vänsteralternativ, men sanningen är att de började prata om kamp för socialism först när Chávez gjorde det. De har en bakgrund där de bl.a. stödde mittenpopulisten Rafael Caldera, som satt vid makten 1994-1998, och anser fortfarande att socialismen är en sekundär fråga gentemot kampen för nationell frigörelse.

Chávez å sin sida har lyft fram socialismen som den huvudsakliga dagsfrågan, och gentemot kapitalismens kris sagt att det som behövs inte är att rädda kapitalismen utan att dess baser ska falla sönder, och har bl.a. uttryckt in förhoppning om att IMF ska upplösas. Han har också uttryckt sitt stöd till teorin om den permanenta revolutionen, som går ut på att kampen för nationell frigörelse, utveckling och demokrati är direkt kopplad till en internationell socialistisk revolution.

PSUV har starka byråkratiska inslag och det kryllar av grupper med maktintressen i partiet, men det är också de venezolanska massornas parti, och deras kraft har gjort att partiets kandidater valts av 2,5 miljoner medlemmar, pressat igenom en tydlig anti-kapitalism i partiets program osv. Det är i PSUV som striden för en genuin socialistisk revolution står, i sammanhanget har såväl PPT som PCV en mycket liten vikt.

Chávez inställning till PPT och PCV:s vägran att ansluta sig till PSUV är en återgång till den åsikt han hade när PSUV startades, då sades det att PSUV skulle inkludera alla revolutionära krafter och att stå utanför partiet skulle innebära att ställa sig utanför revolutionen. Efter nederlaget i folkomröstningen intog Chávez en mer samarbetsvillig inställning gentemot PPT och PCV, som nu alltså brutits. Det är mycket svårt att se att relationen mellan PSUV och PPT/PCV kommer att återhämta sig efter helgens ställningstagande från Chávez sida.

Erik Andersson

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: