Hands off Venezuela Sverige

Venezuelas förenade socialistiska parti mobiliserar folket

Posted on: juni 26, 2007

Efter en dryg månads mobilisering har Venezuelas Förenade Socialistiska parti fått 5,7 miljoner ansökningar om medlemskap (av en total uppskattad befolkning på 27 miljoner). Detta representerar 80% av de som i valet 2006 röstade på Hugo Chávez. I delstaten Apure var det fler som registrerade sig som medlemmar i det nya partiet än som röstade på Chávez i presidentvalet, och i Amacuro registrerade sig mer än halva valmanskåren i Venezuelas förenade socialistiska parti.

Könsfördelningen är i stort sett helt jämn – 2,88 miljoner män och 2,78 miljoner kvinnor. Samtidigt som en tredjedel av partimedlemmarna är under 30 års ålder, är 42.000 av medlemmarna över 80 år gamla. Hugo Chávez har även sagt att man ska lätta på regeln om 18-årsgräns och släppa in tusentals personer under den åldern i partiet, efter att han mottagit brev med ett antal sidors underskrifter från minderåriga sympatisörer som vill bli aktiva i partiet.

Bland de som registrerat sig återfinns också bl.a. 285,000 hemmafruar, 1,4 miljoner arbetare och 745,000 akademiker. De gamla partiernas tveksamheter verkar inte delas av det venezolanska folket, som samlar sig i miljoner för att bygga upp detta socialistiska parti, som kommer få en avgörande historisk roll i den latinamerikanska historien.

Erik Andersson

Andra bloggar om: , ,

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: