Hands off Venezuela Sverige

Venezuela – moderaternas mardröm

Posted on: juni 29, 2007

I dagens GT publiceras ett svar Var är det skon klä(m)mer? – på den moderata riksdagspolitikern Henrik von Sydow:s artikel Stötande (s)töd till Chaves nya semidiktatur. Debatten startade med debattartikeln Därför stödjer vi Venezuelas beslut om RCTV som publicerats på denna sida. Läs nedan repliken Var är det skon klä(m)mer i en längre oförkortad form:

Var är det skon klä(m)mer?

 

Vår artikel till stöd för den venezolanska revolutionen – ”Därför stödjer vi beslutet om RCTV” – blev inte publicerad i någon tidning. Men likväl bemöttes i GT den 10 juni – ”Stötande (s)töd till Chavez nya semidiktatur” – av den moderata riksdagspolitikern Henrik von Sydow. Just avsaknaden av ordentlig debatt om Venezuela där olika sidor kommer till tals skapar en situation där mediabilden blir grovt förvrängd. Detta faktum blir särskilt tydligt efter läsning av von Sydows artikel.

I det von Sydow kallar ”semidiktaturen” Venezuela återvaldes i december presidenten Chavez med 63% av rösterna i ett val som hade det högsta valdeltagandet i landets historia. Varken internationella observatörer, FN, EU, USA eller oppositionen i landet hävdar att valet inte gick rätt till. Von Sydow skriver: ”Chavez förbereder nu en lag för att kunna sitta som Venezuelas president på livstid”. I Sverige kan vår statsminister bli omvald hur många gånger som helst – ja, sitta på livstid om det folkliga stödet skulle tillåta. Det är också vad man i Venezuela har diskuterat att införa vad gäller presidentämbetet – inget annat.

Vidare skriver von Sydow att ”Hugo Chavez släcker ner fri opinionsbildning”. Den överväldigande delen av media i Venezuela ägs och kontrolleras av oppositionen – den är alltså inte alls förbjuden. Det råder full yttrandefrihet, organisationsfrihet och demonstrationsfrihet. Von Sydow menar här förmodligen att Venezuelas regering inte förlängde det privata bolaget RCTV:s licens för marksändningar när den gick ut. Detta innebär naturligtvis inte att kanalen är förbjuden, utan de kan fortsätta sända via sattelit eller kabel. Om TV4 grovt bröt sitt avtal med staten, till exempel genom att delta i en militärkupp så som RCTV gjort, skulle licensen rimligen upphöra.

Vad von Sydow med sin artikel lyckas blottlägga är inte odemokratiska förhållanden i Venezuela utan sin egen desperation inför den politiska utvecklingen i landet. I Venezuela håller storföretagens makt på att brytas och man går mot socialism. Till Moderaternas skräck är Venezuela demokratiskt och inte något Nordkorea eller Sovjet. Men när verkligheten inte passar de politiska målen blir man tvunget att som von Sydow hitta på en verklighet som passar.

Under den period i Venezuelas historia då fredliga demonstranter verkligen sköts till döds, oppositionella fängslades och valen riggades var högern tyst. Men från och med 1998 i samma takt som denna ordning har avvecklats har högerns kritik av Venezuela bara blivit hätskare och hätskare.

Detta blir endast logiskt om vi förstår att högerns frihetsbegrepp inte handlar om frihet för människor utan frihet för pengar. Demokrati för moderaterna handlar om arbetsgivarnas rätt att kontrollera ekonomin och exploatera arbetarna. Inte som i Venezuela där resurser omfördelas från rik till fattig, där företag förstatligas för en produktion med behoven i centrum och där demokrati växer fram på arbetsplatserna.Vad moderaterna menar med yttrandefrihet är de rikas frihet att äga media och där igenom se till så att bara deras stämma blir hörd. Inte som i Venezuela där man genom offentlig media arbetar för att alla åsikter demokratiskt ska få utrymme.

Därför är utvecklingen i Venezuela ett hot för högerkrafterna i världen och ett löfte för vänstern. Självklart kan inte allt som händer i Venezuela okritiskt stödjas – utgången i revolutionen är inte avgjord. Just därför behöver de krafter som nu utmanar klassamhället och stärker demokratin den internationella arbetarrörelsen stöd.

Erik AnderssonErik Andersson representerar Hands off Venezuela.
Kristin Linderoth
Kristin Linderoth är ledamot i SSU:s förbundsstyrelse.
America Vera-Zavala
America Vera-Zavala är författa

Andra bloggar om: , , , ,

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: