Hands off Venezuela Sverige

Valnederlaget i Venezuela – en väckarklocka

Posted on: december 3, 2007

Nederlaget i gårdagens folkomröstning är ett illavarslande tecken för revolutionen. Det behöver vara en väckarklocka inte bara för folk i Venezuela utan för människor i hela världen. Att som i Venezuela omfördela resurser och makt innebär att man möter motstånd från starka krafter som inte försitter något tillfälle att slå tillbaka. Nu behöver vi systematiskt bygga solidariteten med revolutionen.

Med en mycket knapp marginal röstades förändringarna av konstitutionen ner i gårdagens folkomröstning i Venezuela – 50,70 procent mot 49,29 procent. Orsaken till detta är inte i första hand att stödet för oppositionen i Venezuela har ökat. Jämfört med presidentvalet fick oppositionen/nej-sidan bara 100 000 fler röster. Den stora skillnaden mot det valet ligger i stället i att Chavez förlorade 2,8 miljoner röster. Röster som inte gått till oppositionen utan till soffan.

Detta tyder på en trötthet hos det Venezolanska folket – ett folk som 2002 störtade militärkuppen och återinrättade demokratin och som övervann storlockouten och fick igång företagen på egen hand. Varje steg som revolutionen tagit har den varit starkt motarbetad och har krävt stora kraftansträngningar från vanliga människor. Medan oppositionen äger stora ekonomiska resurser, media, mark, företag och har sina kontaktnät internationellt och nationellt måste folk i gemen kämpa för att få ihop slantarna. Elitens ogillande av vänsterpolitiken har tagit sig uttryck i avskedningar på företag, nedläggning av företag, mord av bondeledare på landsbygden, sabotage av matdistributionen och en smutsig och lögnaktig mediakampanj. Denna kampanj nådde i upptakten inför folkomröstningen ny höjder. Det påstods bland annat att staten vid ett ”ja” skulle ta barnen från föräldrarna och religionsfriheten skulle försvinna.

Till sist har en trötthet börjat sätta in hos den venezolanska allmänheten. Detta är oerhört farligt. Revolutionen har i varje steg burits fram av vanliga människors deltagande och engagemang.

Högern i Venezuela inser att trots svackan för revolutionen är det nu inte läge för någon ny kupp. Därför bjuder de Chavez handen och uppmanar till samarbete. Det handlar om att pressa honom att sakta ner reformtakten. Detta skulle riskera att ytterligare demoralisera och passivisera venezolanerna vilket i sin tur öppnar upp för en framgångsrik kupp.

Men samtidigt som läget efter folkomröstningen är extremt farligt innebär det en väckarklocka. Det skakar om oss. Efter att resultatet i folkomröstningen offentliggjordes hade RNV som är en statlig radiokanal en öppen telefonsluss dit folk kunde ringa in. De flesta av de som ringde in anklagade byråkrater i den egna rörelsen för resultatet. Många nämnde attityden hos ”chavist” guvernörer och borgmästare som inte bara vägrade organisera någon kampanj men också aktivt saboterade den.

Darrall Cozens ger sin bild av problemen i kampanjen på Hands off Venezuelas internationella blogg:

”När vi startade denna blogg tydde tecknen på att det skulle bli ett jämt val. Oppositionen vann terräng bland arbetare och färgade, som de aldrig gjort tidigare. Några fackföreningsledare på ultravänsterkanten så som Chirinos uppmanade till en nej-röst och det skapade förvirring bland vissa arbetare. Ja-sidans kampanj innehöll musik, sånger, röda flaggor och man delade ut glättigt material som om detta var allt kampanjen handlade om.”

”Sen kom euforin i och med ja-kampanjens demonstration och vi drogs med av uppvisningen av gatornas makt. Jag trodde att ”ja” skulle vinna med en större marginal men realiteten var att på valdagen så mobiliserade oppositionen sina krafter medan Chavez stöd föll med 3 miljoner jämfört med presidentvalet för ett år sedan. Jag skulle ha tagit större notis om orden från en av ledarna för 23:e Enero Barrion, han kallas Carlos, när han sa att människor kommer att delta i presidentvalet men inte när det gäller konstitutionella reformfrågor. Med andra ord dom kommer att delta när Chavez ställning är hotad.”

Allt står inte rätt till i den Bolivariska rörelsen. Resultatet i folkomröstningen är en väckarklocka. I december fick Chavez stöd i presidentvalet av 63 procent. I upptakten till folkomröstningen mobiliserade ja-sidan mångdubbelt så många som nej-sidan. Majoriteten är fortsatt för Chavez och för revolutionen. Men denna kraft måste komma till sin rätt och revolutionen måste gå framåt för att de som stödjer den inte ska tröttas ut.

Rollen för de kämpande miljonerna i Venezula får inte begränsas till att vara stödtrupper i val och i demonstrationer. När byråkraterna i rörelsen lyckas skapa en sådan rollfördelning är revolutionen i fara. I stället är det dessa miljonerna av arbetare, fattigabönder och unga som ska spela huvudrollen, de som ska utforma politiken, ta striden på arbetsplattser och i bostadsområden och som ska bygga strukturerna för en ny underifråndemokrati som omfattar hela samhället.

5,7 miljoner människor han anmält sig som medlemmar i PSUV (Förenade Socialistpartiet). Genom att nu höja takten i byggandet av partiet och fackföreningarna kan kraften hos de venezolanska arbetarna och ungdomarna komma till sin rätt.

Men resultatet i folkomröstningen behöver inte bara vara en väckarklocka för människor i Venezuela utan också en väckarklocka för människor i hela världen. Att som människor gör i Venezuela utmana mäktiga ekonomiska internationella krafter är ingen enkel sak. Kampen kommer inte rulla på obehindrat. Revolutionen behöver alla vänsterkrafters stöd. Tiden är inne för att systematiskt bygga en solidaritetsrörelse med revolutionen i Venezuela.

Vi i Hands off Venezuela kampanjen arbetar för att samla arbetarrörelsen bakom ett upprop som kommer mynna ut i en solidaritetskonferens med Venezuela nästa år. Skriv under uppropet och hjälp till att sprida det! Kontakta oss och berätta vad du tycker eller vad du kan göra!

Egil Karlow

1 Response till "Valnederlaget i Venezuela – en väckarklocka"

[…] Bloggat: HOV, Biology and Politics Andra bloggar om: Hugo Chávez, Grundlag, Folkomröstning, Putin, Valfusk, […]

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: