Hands off Venezuela Sverige

PSUV har valt partistyrelse

Posted on: mars 14, 2008

I den gångna helgen valde 87.000 förtroendevalda i Venezuelas förenade socialistiska parti (PSUV) partistyrelse. Man valde 15 ordinarie ledamöter och lika många ersättare utifrån en lista på 69 kandidater. Bland kandidaterna fanns en rad högerinriktade pampar, men också en ett antal kända personer som anses stå tydligt till vänster inom rörelsen.

Ett flertal av de mest kända företrädarna för högerflygeln i den bolivarianska rörelsen misslyckades med att bli valda till ordinarie ledamöter, bl.a. f.d. vicepresidenten Diosdado Cabello och oljeministern Rafael Ramirez.

Bland de 15 ordinarie tillhörde 6 stycken tidigare Chávez parti MVR, lika många är kvinnor, och en ordinarie ledamot är studentledare.

Nedan en kort presentation av de valda till ordinarie i partistyrelsen, i ordning efter antalet röster:

 1. Aristóbulo Istúriz. F.d. utbildningsminister och tidigare medlem i partiet PPT, som har en stark facklig prägel. Var med och byggde upp utbildningsmissionerna och alfabetiseringskampanjen.
 2. Adán Chávez. Hugos äldre bror, aktiv i den radikala vänstern sedan 60-talet. Nuvarande utbildningsminister
 3. Mario Silva. Leder tv-programmet ”La Hojilla”, ett slags ”Uppdrag Granskning” med en stor portion satir och agitation. Anses stå klart till vänster inom rörelsen.
 4. Jorge Rodríguez. Vicepresident fram till nederlaget i folkomröstningen. Ledde kampanjen. Har sedan allierat sig med bl.a. Diosdado Cabello och använt maktmetoder internt.
 5. Antonia Muñoz. Guvernör i delstaten Portuguesa, där 75% röstade på Chávez i valet 2006.
 6. Carlos Escarrá. Advokat till yrket, besökte Sverige i höstas.
 7. Nohelí Pocaterra. Indiansk äldre kvinna, framstående representant för ursprungsfolken i nationalförsamlingen.
 8. Vanessa Davies. Programledare för ett ”Agenda”-liknande tv-program. Tidigare aktiv i den kommunistiska organisationen Bandera Roja.
 9. Cilia Flores. Talman i nationalförsamlingen, människorättsadvokat. Arbetade innan revolutionen mycket med att försvara politiskt oppositionella rättsligt.
 10. María León. Ordförande för Nationella kvinnoinsitutet, tidigare medlem i kommunistpartiet. Ses som en tydlig vänsterprofil.
 11. Nicolás Maduro. Utrikesminister, tidigare fackligt aktiv i Caracas tunnelbana.
 12. Alí Rodríguez Araque. Har liksom Isturiz tidigare tillhört PPT, har även varit VD för PDVSA (statliga oljebolaget) och utrikesminister.
 13. Héctor Rodríguez. Uppmärksammad studentledare.
 14. Elías Jaua. Jordbruksminister, tidigare aktiv i Bandera Roja. Ses som vänster i rörelsen.
 15. Erika Farías. Minister för socialt skydd och folkligt deltagande, leder Frente Fransisco de Miranda som spelar en central roll i att organisera missionerna.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: