Hands off Venezuela Sverige

”En seger med en smak av nederlag”

Posted on: november 24, 2008

PSUV har segrat i 17 av 22 delstater. Oppositionen står som klara segrare i Miranda, Zulia, Nueva Esparta, Carabobo och Táchira. PSUV har fått uppemot 6 miljoner röster, ungefär 1,5 miljoner fler än ja-rösterna i folkomröstningen 2007. Valdeltagandet låg på 65%, vilket är venezolanskt rekord.

Resultatet visar på att PSUV är den överlägset starkaste kraften i Venezuela, men nederlagen i de stora och viktiga delstaterna Miranda, Distrito Capital och Zulia kommer att väcka vrede bland rörelsens bas. I Miranda har högerbolivarianen Cabello lidit nederlag, och i Distrito Capital och Carabobo har PSUV:s kandidater lidit av de tidigare ”boliviarianska” guvernörernas vanstyre.

Redan inatt förs krav fram inom rörelsen på att de reformistiska byråkraterna som haft ledande poster ska ersättas med genuina revolutionärer som vill överföra makten till det organiserade folket. Kampen för att bygga PSUV och J-PSUV som verktyg för arbetarklassen, ungdomen, kvinnorna, bönderna, är helt central.

Resultatet visar två saker: att PSUV under rätt förutsättningar – där man inte befläckats av högerbyråkraterna – når segrar, medan man lider nederlag där pamparna satt avtryck. Denna seger med bitter eftersmak kommer fungera som en katalysator för den kritik underifrån som måste träda fram för att övervinna de hinder som står emellan revolutionen och segern för socialismen.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: